Hoppa till huvudinnehåll

Växande svart bostadsmarknad i studentstäderna

Ett brunt bord med rutig duk och två stolar bredvid. I förgrunden en vit fotölj med en mönstrad kudde.
Ett brunt bord med rutig duk och två stolar bredvid. I förgrunden en vit fotölj med en mönstrad kudde. Bild: Yle/Edit Lindblad hem,bostäder,lägenheter

Det finns enligt myndigheterna en stor illegal bostadsmarknad i de finländska studiestäderna och särskilt i huvudstadsregionen, uppger FNB.

Det är dock oklart exakt hur stort problemet är. Den dolda brottsligheten inom bostadsmarknaden kommer ofta fram i samband med att myndigheterna utför andra uppdrag.

Det kan exempelvis uppdagas att bostäder hyrts vidare utan tillstånd i samband med att myndigheterna försöker kontakta en person som är skriven i bostaden.

Polisen säger att man tills vidare bara skrapat på ytan av problemet.

Hyresvärdar: Inget som hotar att spåra ur

Enligt Helsingforspolisen beror den svarta bostadsmarknadens tillväxt på de höga bostadspriserna och det knappa utbudet i huvudstadsregionen.

På organisationen för hyresvärdar anser man inte att det handlar om något stort problem som hotar att spåra ur.

Vid organisationen påpekar man att hyresgäster helt lagligt kan hyra ut högst hälften av bostaden utan tillstånd av hyresvärden.

Också vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut säger man att fenomenet är marginellt här hos oss i jämförelse med Sverige.

Källa: FNB

Läs också