Hoppa till huvudinnehåll

Arlanda och hamnarna i Stockholm helt obevakade av tullen efter fredagens terrorattack

Folkmassa i centrala Stockholm.
Folkmassa i centrala Stockholm. Bild: All Over Press Stockholm,Polisbil

Flygplatsen Arlanda och hamnarna i Stockholm var helt obevakade av tullen efter lastbilsattacken på Drottninggatan, avslöjade tidningen Dagens Nyheter igår.

Tullverket är en del av totalförsvaret i Sverige och har skyldighet att hålla beredskap i samband med allvarliga kriser, till exempel terrordåd.

Tullens huvuduppgift är att övervaka frakttrafiken. Det hör ändå till Tullverkets uppgifter att assistera vid en krissituation på begäran av polisen. Det kan till exempel handla om att förstärka den inre gränskontrollen.

Inte en enda tulltjänsteman var i tjänst vid gränserna i Stockholms län under totalt drygt 15 timmar efter terrorattacken, enligt DN:s källor.

- Det är mycket allvarligt, eftersom Tullverket dessutom ingår i flygplatsens skyddsorganisation i fall det skulle inträffa något dåd på Arlanda, säger uppgiftslämnare till DN.

Personalen fick inte tillstånd att bära vapen - skickades hem

Tullverkets ledning bekräftade på onsdagen för DN att det inte fanns någon yttre personal i tjänst mellan klockan 20 på fredagen och 11.15 på lördagen.

- Vi kommer se över våra egna rutiner och göra en utvärdering av hur det har gått till, säger Mikael Lindgren som är chef för gränsskyddsverksamheten vid tullen i Stockholm till DN.

Bakgrunden till att ingen tullpersonal var på jobb är att tullpersonalen som tjänstgör på Arlanda flygplats begärde att få bära vapen för att kunna försvara flygplatsen i fall ett dåd skulle ske där.

Vakthavande befäl godkände att personalen, som vanligtvis är obeväpnad, skulle få bära tjänstevapen. Men en kort stund efter det backade Tullverkets ledning med hänvisning till myndighetens föreskrifter, skriver Dagens Nyheter.

Skyddsombudet beslutade då om skyddsstopp och alla tulltjänstemän i Stockholms län skickades hem. Skyddsombud kan kräva att arbetsuppgifter stoppas utan fördröjning om de innebär allvarlig fara för liv eller hälsa.

På lördagsförmiddagen hävde Arbetsmiljöverket skyddsstoppet och Tullverkets personal kunde återgå till jobbet.

Största delen av myndigheterna agerade snabbt

Dagens Nyheter publicerade på tisdagen en granskning av myndigheternas agerande efter terrorattacken. Den visar att polisen och räddningspersonalen reagerade snabbt på attacken.

De första ambulanserna var på Drottninggatan sex minuter efter det första nödsamtalet. Tunnelbanornas ingångar stängdes på en kvart och också polisens specialstyrkor hade då anlänt till platsen.

Samtidigt började myndigheterna förbereda sig för en möjlig ny terrorattack. Det trettiotal myndigheter och organisationer som ingår i Stockholms krisstab aktiverades inom en halvtimme efter terrorattacken.

Läs också