Hoppa till huvudinnehåll

Danmark överväger gränskontroller mot Sverige

ID-kontroll vid järnvägsstationen på Kastrup i najuari 2016
ID-kontroll vid järnvägsstationen på Kastrup flygplats i januari 2016. ID-kontroll vid järnvägsstationen på Kastrup i najuari 2016 Bild: EPA/BJORN LINDGREN gränskontroller,Sverige,Danmark

Danmark är berett införa gränskontroller mot Sverige. Det säger Danmarks utlänningsminister Inger Støjberg till Jyllands-Posten.

Orsaken är fredagens terrorangrepp i Stockholm och tusentals immigranter som har fått avslag på sina asylansökningar som har gått under jorden. Den svenska polisen uppgav i söndags att det finns 12 000 efterlysta personer som har fått avslag på sina asylansökningar och som de svenska myndigheterna inte har koll på.

Den nu häktade 39-åringen Rakhmat Akilov som har erkänt terrorattentat skulle ha avvisats från Sverige, men försvann och var därför efterlyst.

– Det är klart att om utvecklingen i Sverige förvärras kommer regeringen inte att dröja med att införa gränskontroller mot Sverige, säger Støjberg.

Hon säger vidare att i ljuset av terrorangreppet i Stockholm och den stora mängden utlänningar i Sverige som riskerar att resa illegalt till Danmark håller regeringen ett särskilt vakande öga på utvecklingen i Sverige.

Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg firar asylskärpningar med tårta.
Danmarks utlänningsminister utlänningsminister Inger Støjberg håller ett vakande öga på Sverige. Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg firar asylskärpningar med tårta. Bild: All Over Press / Thomas Eisenkrætser Danmark,Flyktings- och asylpolitik,Inger Støjberg

Det finns ingen gränskontroll på den danska sidan för resande från Sverige. Däremot införde Sverige en gränskontroll mot Danmark i början av år 2016.

Sverige ville få bukt med strömmen av asylsökande som tog sig i landet via Danmark. Det här ledde till knotande bland pendlande resenärer i Öresundsregionen.

Danmark å sin sida införde också tillfälliga gränskontroller mot Tyskland. I fjol stoppades inemot 3000 personer som försökte ta sig från Tyskland till Danmark.

Den danska utlänningsministern Inger Støjberg väckte nyligen förargelse i Danmark för att hon firade sina åtstramningar av flyktingpolitiken med gräddtårta. Det ledde till en proteststorm i sociala medier.