Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

Huvudbild för Digiträning 20 om webbläsare
Huvudbild för Digiträning 20 om webbläsare Bild: Yle webbläsare,Browser,datorer,datasekretess

Med hjälp av webbläsaren använder vi vår e-post, loggar in till olika myndigheter och utnyttjar nätbankstjänster. Därför är det viktigt att uppdatera just webbläsaren. Bland annat bankerna rekommenderar på sina hemsidor att man uppdaterar webbläsaren ofta, eftersom man behandlar en hel del känslig information i just webbläsaren.

Också Kommunikationsverket rekommenderar att man konstant uppdaterar sin webbläsare så att datasekretessen hålls ajour. Kommunikationsverket har publicerat en lista på sårbarheter där man konkret kan se hur mycket problem med datasäkerheten olika program har och hur man med uppdateringar kan förhindra dem.

Uppdateringen är nödvändig för datasekretessen, men också för att programmens utveckling är så snabb att det hela tiden uppstår förändringar i dem.

Användarstödet för äldre webbläsare upphör dessutom efter en given tid. Om du har en gammal version så kommer du nödvändigtvis inte ens in på alla webbsidor, eftersom webbläsarna inte längre klarar av mera avancerade webbsidor.

Webbläsarnas programmakare uppdaterar ofta sina program. Ta till exempel Google Chrome. De har version nummer 56 på gång under sin nioåriga historia. Det betyder att de har gjort i snitt 6 uppdateringar per år.

Målet med uppdateringarna är att göra webbläsaren snabbare och smidigare, att förbättra funktionerna samt att korrigera möjliga felprogrammeringar.

Google Chromes webbläsare som publicerades år 2008 har redan uppdaterats över 50 gånger.

Automatisk uppdatering gör det lättare

Det lönar sig att ställa in sin webbläsare så att den uppdaterar sig automatiskt. Det här för att du kan ha svårt att alls komma i håg att göra uppdateringarna – för att inte tala om att ha tid och energi att följa med olika sårbarhetslägen som är på gång.

I datorer är de vanligaste webbläsarna (web browser) Google Chrome, Microsoft Internet Exploreroch Mozilla Firefox.

Operativsystemen Apple OS X och iOS använder sig av Apples egen webbläsare Safari.

Så här kan du ta i bruk den automatiska uppdateringen

Google Chrome

1. Öppna menyn (uppe i högra hörnet, tre punkter ovanpå varandra eller tre streck i de äldre versionerna)
2. Tryck på "Hjälp"
3. Tryck på "Om Google Chrome"
4. Tryck på "Inställningar"

Anvisning för uppdatering av webbläsare i Google Chrome
Via menyn uppe i höger hörn till Hjälp och vidare till Om Google Chrome, välj sedan inställningar Anvisning för uppdatering av webbläsare i Google Chrome Bild: Yle webbläsare,datasekretess,Google Chrome,digiträning

Mozilla Firefox
Som standard är Firefox inställd på att automatiskt uppdateras, men du kan alltid göra en manuell uppdatering. Gör så här:

1. Välj "Inställningar"
2. Välj "Tilläggsinställningar"
3. Välj "Uppdatera"
4. Installera "uppdatera automatiskt"

Starbild för automatisk uppdatering av webbläsare i Firefox
Börja upp i höger hörn. Välj Inställningar Starbild för automatisk uppdatering av webbläsare i Firefox Bild: Yle Mozilla Firefox,webbläsare,datorer,digiträning
Mozilla Firefox allmänna inställningar
Vid de allmänna inställningarna väljer du avancerat nere i vänster hörn. Mozilla Firefox allmänna inställningar Bild: Yle Mozilla Firefox,webbläsare,datorer,digiträning
Bild på avancerade inställningar i Mozilla Firefox
I avancerat kan du sedan välja den automatiska uppdateringen av webbläsaren Bild på avancerade inställningar i Mozilla Firefox Bild: Yle webbläsare,Mozilla Firefox,datorer,digiträning

Microsoft Internet Explorer

1. Välj "Inställningar" (menyn öppnas från kugghjulssymbolen uppe i höger hörn)
2. Välj "Information om Internet Explorer"
3. Ta i bruk automatiska uppdateringar

Startvy för Internet Explorer
Från startvyn går du vidare till inställningar vid hjulsymbolen uppe i högra hörnet. Startvy för Internet Explorer Bild: Yle digiträning

Safari-webbläsaren som finns i Apple-apparater hittar du på Apples sida.

Var försiktig också med webbläsartilläggen

Webbläsarna har ofta olika tilläggsprogram (även kända som insticksprogram, plug-ins, add-ons eller webbläsartillägg). Ett exempel är adblockare, det vill säga olika reklamblockeringsprogram. Med hjälp av dem kan du justera din webbläsare enligt just dina behov, så att den filtrerar bort oönskad reklam, videon och så vidare.

De olika webbläsarna har sina egna sidor där du kan kan söka bland olika tilläggsprogram: Chrome, Firefoxoch Internet Explorer.

Ta bort alla onödiga tillägg som du inte behöver.

Vilket syfte aktören bakom tilläggsprogrammen har vet man i bland ingenting alls om, så det lönar sig att vara försiktig när man installerar dem.

Det är också bra att uppdatera tilläggen regelbundet. Exempelvis Firefox har sin egen sida där du kan kontrollera vilka behov av uppdateringar tilläggsprogrammen har.

Tillbehör du inte använder är det bra att ta bort.

Artikeln Digitreenit 20: Päivitä nettiselain automaattisesti är ursprungligen skriven av Joni Nieminen på Yle Oppiminen.

Här finns ytterligare en artikel om hur du kan uppdatera webbläsare som Kuningaskuluttaja har gjort.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix