Hoppa till huvudinnehåll

Fagernäs i Lojo kan bli kinesisk semesterby

En flygbild av ett område som omges av vatten. Det syns skog, åkrar och enstaka hus och vägar. Sommar och sol.
Fagernäs är ett naturskönt område nordväst om Lojo centrum. En flygbild av ett område som omges av vatten. Det syns skog, åkrar och enstaka hus och vägar. Sommar och sol. Bild: Lojo stad paloniemi

Fagernäs i Lojo kanske inte visar sin bästa sida när himlen bjuder på snöblandat regn. Men för turister från Kina är också det exotiskt.

Företagarna Kai Wahlberg och Baitzhuang Xu presenterar sina planer för invånarna i Fagernäsområdet, ett stenkast ifrån Lojo centrum.

- Våra kunder är krävande. Det här ska inte bli någon stugby utan högklassiga småhus, bedyrar Wahlberg.

Behovet för en semesterby är uppenbart eftersom många kinesiska turister hellre bor nära naturen än på hotell.

Det gamla sjukhuset kan bli byns hjärta

Planen just nu är att bygga 80 nya hus i Fagernäs. Det psykiatriska sjukhuset i Fagernäs ska snart stänga och byggnaden kan få nytt liv som en knutpunkt i semesterbyn.

Fagernäs sjukhus i Lojo
Fagernäs sjukhus. Sjukhusverksamheten flyttar snart till Lojo sjukhus. Huset kan bli en del av turistbyn. Fagernäs sjukhus i Lojo Bild: HNS fagernäs sjukhus

En del av fritidsbostäderna säljs medan andra blir så kallat tidsdelat boende.

- Aktieägarna kan till exempel ha rätt att använda fastigheten en, två eller tre veckor per år. Invånarna kan naturligtvis också vara andra än kineser.

Wahlberg säger att området hålls i bruk året om. Konceptet kan också locka nya företag till Fagernäs, till exempel en restaurang eller affärer.

Badstranden skulle förbli öppen för allmänheten.

Fagernäs ett alternativ av flera

Duon Wahlberg - Baitzhuang Xu har också kartlagt andra potentiella platser i södra Finland för sin semesterby. En av dem är i södra ändan av sjön Päijänne. Det som talar för Lojo är närheten till flygplatsen.

- Vi menar allvar, vi har också finansieringen i skick. Nu fortsätter vi att planera enligt de villkor och krav som Lojo stad kommer med, lovade Wahlberg invånarna i Fagernäs.

Skidar på isen med packning.
Naturturism är en stor trend. Bilden är inte från Lojo. Skidar på isen med packning. Bild: Henrik Jern naturturism

Den formella processen går nu vidare så att stadsplanenämnden antagligen i maj tar ställning till frågan om en planeringsreservering för området. Staden jobbar som bäst med en delgeneralplan för området. I och med den kommer Fagernäs hur som helst att kunna få nya bostäder.

Tidigare fanns det planer för bostadsmässa i Fagernäs men nu hoppas Lojo på en mässa i Hiidensalmi som ligger snäppet närmare centrum.

Texten bygger på Paula Tiainens finskspråkiga artikel på Yle.