Hoppa till huvudinnehåll

Fängelse och sparken för rektor som stal stipendiepengar

Pulpeter
Pulpeter Bild: Yle/Madeleine Boström tomt klassrum

Uleåborgs tingsrätt har dömt gymnasierektorn vid Oulun Suomalainen Yhteiskoulu till tre års fängelse för grov förskingring och missbruk av tjänsteställning. Han blir också av med sin tjänst.

Enligt rätten försnillade rektorn omkring 450 000 euro från skolans stipendiefond 2004-2012.

Han försnillade pengarna genom att göra kontouttag eller gireringar till sitt eget konto. Bland annat använde han över 20 000 euro till mat, drycker, taxi- och hotellräkningar. Enligt Iltalehti har pengar gått också till rektorns älskarinna. Enligt tidningen köpte han också en bil värd 36 000 euro.

Misstankarna mot rektorn väcktes ursprungligen 2014 i samband med en tidningsrapport som avslöjade att en flygel värd 30 000 euro hade införskaffats till skolan.

Enligt reglerna för Nanny Lilius-fonden är det rektorn som ansvarar för administrationen av fonden. Pekka Fredriksson som ansvarar för gymnasieutbildningen i staden sade tidigare till FNB att ingen övervakat hur fondens pengar användes. Rektorns chefer kände enligt Fredriksson inte till fonden, utan trodde att det var en utomstående stiftelse som ansvarade för pengarna.

Källor: FNB, Yle nyheter, Iltalehti

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes