Hoppa till huvudinnehåll

Gör trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

Vi kan lika bra erkänna det direkt. Minnet är kort. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

Skyltarna består av gamla assietter och en bricka. Bara att duka fram!

Du behöver också:

  • porslinstusch
  • träpinnar
  • borr
  • fästmassa
  • vit metallfärg
  • pensel

Redan namnen på växterna i Owes rabatt får mig på gott humör: astilbe, aklejruta, stjärnflocka. Bara för att nämna några.

Underbara namn som gör sig fint i skrift och som passar bra ihop med gamla udda porslinsassietter. Porslinstusch finns i flera olika färger så det är bara att välja färg efter önskad stil.

Textning med tusch på porslinstallrik.
Texta med porslinstusch i önskad färg och stil. Textning med tusch på porslinstallrik. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,kalligrafi

Då texterna är klara får tallrikarna torka några timmar innan du härdar dem i vanlig köksugn på 160 grader i 90 minuter.

Fäst tallrikarna på grundmålade träpinnar, anpassa längden på pinnarna till växtens höjd. Jag använde mig av fästmassa vilket är enkelt och mindre tidskrävande än att borra i porslinet.

Tallrikar med upphängningsståltråden fäst i häftmassa.
Järntråden fästs i häftmassa. Tallrikar med upphängningsståltråden fäst i häftmassa. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Häftmassa,handarbete (arbete),pyssel,upphängning

Tryck ner järntråd i två klickar fästmassa. Anpassa efter tallrikens storlek men med några centimeter mellan klickarna. Borra två hål i träpinnen med samma avstånd.
Hål borras i träpinne.
Borra hål i träpinnarna för järntråden. Hål borras i träpinne. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,pyssel,borra

När fästmassan torkat, trä järntråden i hålen och tvinna fast tallriken i pinnen.

En översiktskarta över planteringen är ett bra alternativ eller komplement till skyltarna. Är blomsorterna många kan du markera dem med siffror och skriva namnen runtomkring.

Sorterna i Owes blomrabatt memorerade jag med hjälp av en bricka där jag ritade upp rabattens form och blomsorternas placering. Först med blyerts och därefter med liten pensel och metallfärg.

En karta över planteringen.
Kartan över planteringen. En karta över planteringen. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,bricka,kartor,trädgårdsväxter,tavla
Frodig blomrabatt med planteringspinnar av assietter på pinne
Frodig blomrabatt med planteringspinnar av assietter på pinne Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Assiett,tallrikar,bricka,Kalligrafiska stilar,porslin,rabatt (trädgård),planteringsskiss