Hoppa till huvudinnehåll

Hbl: Estland ger sig in i kampen om Tesla

massivt batteri
Ett Tesla-tillverkat batteri. massivt batteri powerwall

Hbl rapporterar att Estland gett sig in i kampen om Teslas planerade batterifabrik. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry säger dock att det inte ändrar Vasas chanser.

På onsdag lanserades en video på Youtube där man lyfter fram kulturella likheter mellan Tesla och Estland. "Om Tesla var ett land så skulle det förmodligen vara Estland” är ett av budskapen i videon.

Tanken med kampanjen är att få Tesla att få upp ögonen för Estland som en potentiell kandidat för batterifabriken som Tesla har planer på att bygga i Europa.

Vasa har redan länge visat intresse för att få fabriken till staden och arbets- och näringsministeriet har valt att erbjuda Vasa som förläggningsort för en eventuell Tesla-fabrik i Finland. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry är inte orolig över att Estland också gett sig in i kampen.

- Det här ändrar inte Vasas chanser. När det gäller kunnande inom industriell produktion ligger Vasa i världsklass, säger Häyry till Hbl.

Häyry konstaterar till tidningen att Vasas trumfkort är ortens teknologikluster och tillgången till råvara i litiumgruvan i Kaustby. Han ser Tyskland, Frankrike och Spanien som de hårdaste konkurrenterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten