Hoppa till huvudinnehåll

SFP går till Sipilä med sysselsättningsförslag

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017.
SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson träffar statsministern efter påsk. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland

Svenska folkpartiets ledning träffar efter påsk statsminister Juha Sipilä (C) för att ge regeringen sin syn på sysselsättningspolitiken. Ursprungligen talades det om att grunda en arbetsgrupp över partigränserna och föra samman regeringen och oppositionen, men det blev inget av den planen. De grönas partiordförande Ville Niinistö kallar det hela ogenomtänkt.

Det var under en riksdagsdebatt i slutet av fjolåret som Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson föreslog en sysselsättningsarbetsgrupp över partigränserna. Statsminister Juha Sipilä sade att det låter som en bra idé, och att SFP kan leda gruppen.

De andra regeringspartierna hade inte hört om saken. Inte blev det något av samarbetet med de övriga oppositionspartierna heller.

Följdaktligen går nu SFP till Sipilä för att som ensamt oppositionsparti diskutera landets sysselsättningspolitik.

Tio punkter och en del nytt

SFP presenterade i höstas ett sysselsättningsprogram med tio punkter. Träffen med Sipilä baserar sig på det programmet, som utvidgas med en del nya förslag.

I programmet vill SFP bland annat i högre grad tillåta lokala avtal i små och medelstora företag och bättre få in kvinnorna på arbetsmarknaden. Partiet vill reformera hemvårdsstödet och systemet för familjeledigheter.

Partiordförande Anna-Maja Henriksson tycker regeringen borde agera nu.

- Det viktigaste skulle vara att regeringen tillsätter en arbetsgrupp för att se över familjeledighetssystemet.

Niinistö vill inte stöda regeringens politik

Anna-Maja Henriksson hoppas att Sipilä och regeringen lyssnar, eftersom alla parter borde ha samma målsättning. Hon vill inte spekulera i varför andra partier inte ville vara med i en gemensam arbetsgrupp.

De grönas partiordförande Ville Niinistö säger att det var lite oklart vad en medverkan hade lett till.

- Vi tycker inte att vi vill ge vårt varumärke till regeringens dåliga politik. SFP hade inte tänkt igenom det här ordentligt.

Regeringen samlas 24-25.4 för att gå igenom sina målsättningar för resten av regeringsperioden. Då planeras också nya sysselsättningsåtgärder.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes