Hoppa till huvudinnehåll

Snart dyrare att felparkera – Kimitoön blir utan önskad chockhöjning

Parkeringsbot
Parkeringsbot Bild: Yle/Jonas Blomqvist parkeringsböter

I maj höjs felparkeringsavgiften i fem kommuner. Jämfört med några andra orter kommer slarviga bilister rätt billigt undan i Kimitoön.

Från början av maj kostar det 30 euro att felparkera i Kimitoön. Hittills har avgiften varit på 20 euro. I höstas ansökte tekniska nämnden om att Inrikesministeriet skulle höja avgiften till 60 euro. Nu meddelar ministeriet att avgiften kommer att vara hälften av den summan.

I Björneborg har avgiften varit på 45 euro och höjs till 50 euro. Samma gäller för Tavastehus. S:t Michel får höja avgiften från 40 euro till 45 euro. Kuusamo får börja uppbära en avgift 45 euro kring Ruka, avgiften är nu på 25 euro.

Enligt lagen om parkeringsövervakning är felparkeringsavgiften egentligen på 20 euro. Kommunerna kan kräva en högre avgift om trafiktätheten, parkeringsplatsernas knapphet, antalet felparkeringar, trafikens smidighet eller andra trafikmässiga skäl kräver det. Avgifterna fastslås av Inrikesministeriet.

Läs också