Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

Vi kan lika bra erkänna det direkt. Minnet är kort. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

Skyltarna består av gamla assietter och en bricka. Bara att duka fram!

Du behöver också:

 • porslinstusch
 • träpinnar
 • borr
 • fästmassa
 • vit metallfärg
 • pensel

Redan namnen på växterna i Owes rabatt får mig på gott humör: astilbe, aklejruta, stjärnflocka. Bara för att nämna några.

Underbara namn som gör sig fint i skrift och som passar bra ihop med gamla udda porslinsassietter. Porslinstusch finns i flera olika färger så det är bara att välja färg efter önskad stil.

Textning med tusch på porslinstallrik.
Texta med porslinstusch i önskad färg och stil. Textning med tusch på porslinstallrik. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),kalligrafi

Då texterna är klara får tallrikarna torka några timmar innan du härdar dem i vanlig köksugn på 160 grader i 90 minuter.

Fäst tallrikarna på grundmålade träpinnar, anpassa längden på pinnarna till växtens höjd. Jag använde mig av fästmassa vilket är enkelt och mindre tidskrävande än att borra i porslinet.

Tallrikar med upphängningsståltråden fäst i häftmassa.
Järntråden fästs i häftmassa. Tallrikar med upphängningsståltråden fäst i häftmassa. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),Häftmassa,hantverk,pyssel,upphängning

Tryck ner järntråd i två klickar fästmassa. Anpassa efter tallrikens storlek men med några centimeter mellan klickarna. Borra två hål i träpinnen med samma avstånd.
Hål borras i träpinne.
Bprra hål i träpinnarna för järntråden. Hål borras i träpinne. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),pyssel,borra

När fästmassan torkat, trä järntråden i hålen och tvinna fast tallriken i pinnen.

En översiktskarta över planteringen är ett bra alternativ eller komplement till skyltarna. Är blomsorterna många kan du markera dem med siffror och skriva namnen runtomkring.

Sorterna i Owes blomrabatt memorerade jag med hjälp av en bricka där jag ritade upp rabattens form och blomsorternas placering. Först med blyerts och därefter med liten pensel och metallfärg.

En karta över planteringen.
Kartan över planteringen. En karta över planteringen. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),Bricka,kartor,trädgårdsväxter,tavla
Frodig blomrabatt med planteringspinnar av assietter på pinne
Frodig blomrabatt med planteringspinnar av assietter på pinne Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Assiett,tallrikar,Bricka,Kalligrafiska stilar,Porslin,Rabatt (trädgård),porslin
 • Åbo Akademi leder miljonprojekt kring solceller

  Målet är att utveckla billiga och hållbara solceller

  Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 997 000 euro till ett finländskt konsortium för forskning och utveckling av framtidens perovskitsolceller.

 • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

  Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

  Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

 • Matias Strandvall: "Mitt mål är inte att nå OS"

  Flytten till Vasa gav förbättrade träningsförhållanden.

  Cirkeln har slutit sig för skidåkaren Matias Strandvall. Han har återvänt till sina rötter i Vasa och Vörå och har fullt fokus på att ta revansch för OS-missen 2014. Men målet är inte att bara nå OS.

 • Borgåprofilen Joakim "Jocke" Lybeck är död

  Lybeck drev i flera år den legendariska Bar Mary

  Den omtyckta och kända Borgåprofilen Joakim Lybeck har avlidit i en olycka på måndag kväll. Han var politiker för De gröna, aktiv inom musiklivet i Borgå och jobbade med integration av invandrare.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Pumpagryta med grön curry och kokos

  Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

  En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid