Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

Vi kan lika bra erkänna det direkt. Minnet är kort. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

Skyltarna består av gamla assietter och en bricka. Bara att duka fram!

Du behöver också:

 • porslinstusch
 • träpinnar
 • borr
 • fästmassa
 • vit metallfärg
 • pensel

Redan namnen på växterna i Owes rabatt får mig på gott humör: astilbe, aklejruta, stjärnflocka. Bara för att nämna några.

Underbara namn som gör sig fint i skrift och som passar bra ihop med gamla udda porslinsassietter. Porslinstusch finns i flera olika färger så det är bara att välja färg efter önskad stil.

Textning med tusch på porslinstallrik.
Texta med porslinstusch i önskad färg och stil. Textning med tusch på porslinstallrik. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),kalligrafi

Då texterna är klara får tallrikarna torka några timmar innan du härdar dem i vanlig köksugn på 160 grader i 90 minuter.

Fäst tallrikarna på grundmålade träpinnar, anpassa längden på pinnarna till växtens höjd. Jag använde mig av fästmassa vilket är enkelt och mindre tidskrävande än att borra i porslinet.

Tallrikar med upphängningsståltråden fäst i häftmassa.
Järntråden fästs i häftmassa. Tallrikar med upphängningsståltråden fäst i häftmassa. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),Häftmassa,hantverk,pyssel,upphängning

Tryck ner järntråd i två klickar fästmassa. Anpassa efter tallrikens storlek men med några centimeter mellan klickarna. Borra två hål i träpinnen med samma avstånd.
Hål borras i träpinne.
Bprra hål i träpinnarna för järntråden. Hål borras i träpinne. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),pyssel,borra

När fästmassan torkat, trä järntråden i hålen och tvinna fast tallriken i pinnen.

En översiktskarta över planteringen är ett bra alternativ eller komplement till skyltarna. Är blomsorterna många kan du markera dem med siffror och skriva namnen runtomkring.

Sorterna i Owes blomrabatt memorerade jag med hjälp av en bricka där jag ritade upp rabattens form och blomsorternas placering. Först med blyerts och därefter med liten pensel och metallfärg.

En karta över planteringen.
Kartan över planteringen. En karta över planteringen. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),Bricka,kartor,trädgårdsväxter,tavla
Frodig blomrabatt med planteringspinnar av assietter på pinne
Frodig blomrabatt med planteringspinnar av assietter på pinne Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Assiett,tallrikar,Bricka,Kalligrafiska stilar,Porslin,Rabatt (trädgård),porslin

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

  En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

  Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

 • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

  En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

  En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

 • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

  Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

  En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.