Hoppa till huvudinnehåll

Välgöraren drivs av att göra rätt

Teemu Selänne intervjuas för dokumentären Välgörarna
Teemu Selänne intervjuas för dokumentären Välgörarna. Teemu Selänne intervjuas för dokumentären Välgörarna Bild: Helmi Films Yle Fem,Teemu Selänne,dokumentärprogram,välgörarna

I vårt finländska välfärdssamhälle finns flera organisationer, föreningar, allmännyttiga stiftelser och privata personer som bedriver någon form av välgörenhet. I dokumentären Välgörarna bekantar vi oss med fem välgörare och ser på bland annat närmare på motiven för deras arbete.

Huvudfiguren Maria Bondestam är en ambitiös välgörare och är verksam i flera stiftelser och organisationer. I dokumentären träffar hon bland annat President Martti Ahtisaari samt CMI:s verksamhetsledare Tuija Talvitie. CMI är en självständig frivilligorganisation, grundat av Martti Ahtisaari år 2000, som producerar såväl information som praktiska lösningar för fredsprocesser och konfliktlösning. Maria deltar också på en fältresa till Indien tillsammas med Unicef.

Maria Bondestam vid en strand med solen i ansiktet.
Maria Bondestam Maria Bondestam vid en strand med solen i ansiktet. Bild: Helmi Films Yle Fem,maria bondestam

För Maria handlar välgörenhet om att “göra rätt” och att leva enligt hennes egna värderingar, så som ärlighet, pålitlighet, lojalitet och respekt för medmänniskan. Att “göra rätt” mot sin medmänniska är att visa hen respekt oberoende av ras, religion, kön och samhällsställning. Hon påpekar att det tar sig uttryck i många olika former: man kan stöda en organisation finansiellt, man kan starta en egen intresseorganisation eller man kan ta sig an grannflickan som alltid sitter ensam på gården.

I dokumentären besvara Teemu Selänne frågor gällande hans arbete som välgörare och varför han ville vara med och grunda Finnish Flash r.f. Maria träffar också Desiree Sevelius, som tillsammans med sin man, grundat flera ungdomshem och jobbar som konstterapeut.

Maria upplever att det ett privilegium att få delta och påverka vårt sammhället, som gett henne så mycket. Hon ställer sig ofta frågan "Om inte jag- så vem? Om inte nu- så när?"

Hon tror starkt på att detta är vår allas värld och vi har rättigheten, och skyldigheten, att påverka och forma den till den värld vi vill leva i. Om inte vi vanliga, hyggliga människor “gör rätt” så finns det inget som hindrar de mörkare krafterna från att agera och ta över vår värld, och det tänker hon åtminstone inte tillåta!


En dokumentär av Tahir Aliyev.
Manus: Alexandra Pocopé-Aliyev.
Produktion: Helmi Films 2015

Mer från programmet

Läs också