Hoppa till huvudinnehåll

Dan Granqvist: Den perfekta pappan som aldrig blev pappa

Dan Granqvist
Dan Granqvist berättar om tankarna kring föräldraskap. Dan Granqvist Bild: Yle / Camilla Fagerholm dan granqvist,x3m looks

“Du kommer att bli en bra pappa” har jag fått höra stora delar av mitt liv. Eller egentligen stora delar av min ungdom. Den frasen har jag inte hört en enda gång sedan jag kom ut ur skåpet.

Jag har alltid älskat barn. Jag sitter hellre vid barnbordet och clownar mig än dricker vin vid vuxenbordet. Att få barn att skratta och vara glada har alltid varit något av det viktigaste för mig. Därför har jag också hela min ungdom fått höra från jämnåriga och vuxna omkring mig om hur bra pappa jag någon gång kommer att bli. Men jag blir nog aldrig en pappa.

Jag tror att jag redan i något år varit i läget “det händer om det händer”, som många par kanske känner igen. Det vill säga att man inte aktivt försöker skaffa barn, men man försöker inte heller undvika det. Men lever man, som jag, i en samkönad relation så händer det inte sådär bara. Det är något som ska planeras, diskuteras och kartläggas. Alternativen till hur man kan skaffa barn ska vägas mot varandra och i många fall ska plånboken vara väldigt djup.

Att skaffa barn för samkönade par är långt ifrån något som "händer om det händer".

Man ska gå på möten, utvärderingar, undersökningar och så vidare. Eller så ska man ha en väldigt god vän som man skaffar barn med. Då är det många som väljer att skriva ett kontrakt. Ett kontrakt! Detta för att göra upp spelregler kring skyldigheter och rättigheter gentemot barnet. Att skaffa barn för samkönade par är långt ifrån något som "händer om det händer".

Dan med provtagningsburkar i handen
Donerad sperma är ett sätt för lesbiska par att skaffa barn. Dan med provtagningsburkar i handen dan granqvist,sex & sånt,spermabank

Är det vetskapen om detta som gjort att ingen mer sagt att jag kommer att bli en bra pappa? Eller är det önskan om att jag inte ska skaffa barn som gjort att folk slutat säga så? Kanske har folk mitt i allt vaknat upp och insett att möjligheterna att skaffa barn inte är lika för alla? Jag tror, och hoppas, på det sista alternativet.

Oavsett så hoppas jag att människor fortfarande tycker att jag, och många andra HBT-personer skulle bli bra föräldrar. Ingens dröm om att bli en bra förälder ska få gå i kras på grund av att personen den älskar råkar vara av samma kön.

Hur skulle det gå till?

Jag tror att min dröm om att bli en bra pappa avtog långt före andra människor slutade kalla mig för det. Men jag tror att både drömmen och den välmenande frasen avtog av samma orsak: Hur skulle det gå till?

Men i och med den nya äktenskapslagen som trädde i kraft den 1.3 så ställs jag och min sambo nu vid samma startstreck som alla andra barnlösa par när det kommer till adoption. Trots det tror jag det är för sent nu. Mitt pappatåg gick nog redan. Men jag gläds så oerhört över att se att möjligheten nu iallafall finns. Vem vet, kanske min biologiska klocka får en rivstart nu när den har ett möjligt och ett lagligt mål att ticka mot.

På onsdag 19.4 kommer Sex & Sånts webbstream att handla om regnbågsfamiljer, hur det är att växa upp med två mammor och hur vänskapen sätts på spel då man väljer att skaffa barn tillsammans med sin kompis. Sändningen börjar kl 19.30 på x3m.yle.fi. Du kan redan nu delta i sändningen genom att kommentera här nedanför eller skriva dina frågor kring ämnet här.

Edit 15.04.2017 kl 19.00: Datumet för sändningen var felaktigt satt till den 19.6. Det är nu korrigerat till det korrekta datumet som är den 19.4

 • vatten fungerar inte

  Vattenavbrott i Sibbo på onsdag kväll

  Vattnet i Lönnbacka stängs av klockan 20.

  Invånarna i delar av Sibbo får klara sig utan vatten på onsdag kväll (26.4). Avbrottet varar i ett par timmar.

 • Sångaren Nina Persson uppträder på en lilafärgad scen på Rusrock.

  The Cardigans och Liam Gallagher till Åbo

  Uppträder i samband med Tall Ships Races i juli.

  Brittiska Liam Gallagher, frontfigur och sångare i Oasis samt svenska The Cardigans uppträder i Åbo den 21 juli. Konserterna är en del av den två dagar långa festivalen The Tall Ships Races Music Festival som går av stapeln i slottsparken invid Åbo slott.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex och Sånt

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Pekka, Anna, Sofia och Dan i Sex & Sånts studio

  Hur ska vi prata för att ta hänsyn till alla familjemodeller?

  Antaganden som att alla har en mamma och en pappa kan såra.

  I Sex & Sånt pratade vi med Sofia, Pekka och Anna som alla är en del av sina egna regnbågsfamiljer. En del av diskussionen handlade om att många helt oavsiktligt kan såra personer som tillhör regnbågsfamiljer, genom att använda ett språk där man förutsätter att alla familjer ser likadana ut.

 • En teckning föreställande två pappor med barn.

  Hur skaffar samkönade par barn?

  Adoption för samkönade par är lagligt men osannolikt.

  Många som lever i en samkönad relation har redan barn från tidigare förhållanden. Men vilka är möjligheterna för samkönade par att skaffa barn tillsammans?

 • Fem män med kroppsspråk som tyder på skamkänslor

  Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?

 • en bild på en kvinna som ser osäker och rädd ut

  Märker han att jag är oskuld?

  Kommer han att märka eller skratta åt mig att jag är oskuld?

  Märker killen att man är oskuld när han sätter in sin penis? Jag täcks inte ha sex med nån när jag ännu är oskuld och tjugoett år gammal. Jag tänker bara på att killen säkert skulle skratta åt mig och jag skulle bli utskämd.

 • en kräfta på en metall yta som är till hälften ljus och till hälften mörk

  Olika färg på kropp och snopp

  Varför är kroppen annan färg än pung och penis

  Min kropp är ljus, men min penis och pung är mörkare. Varför är de inte samma färg?

 • en gul måttbandstråd omvirad runt en gaffel

  Normalt att vilja gå ner i vikt? Är det ätstörning?

  Ätstörningar om jag vill gå ner i vikt.

  Jag var hos skolhälsovårdaren på en vanlig check här om dagen. Hon frågade bland annat om jag får ångestkänslor av godis och vad jag sätter på en smörgås. Jag fick en bild att hon kanske misstänkte att jag skulle ha ätstörningar. Jag började fundera på detta och kom fram till att jag nog har lite annorlunda matvanor, men jag tror inte att jag har anorexi. Är det normalt att vilja gå ner i vikt och alltid vilja vara smalare, utan att man har ätstörningar?

 • kvinna som sitter med benen ihop och händerna ovanpå hennes linne över hennes vagina

  Ont vid sex

  Sex tar ont men jag njuter av intimiteten.

  Hej! Jag är en 21-årig tjej som har väldigt svårt att bli upphetsad. Det gör ofta ont när jag har sex, men jag har sex ändå för att jag njuter av intimiteten med min pojkvän. Vad kan jag göra?

 • en uppblåsbar kvinno docka som suger på en uppblåsbar mans docka penis

  Vad är oralsex?

  Vad är oralsex och hur gammal borde man vara för att ha det?

  Hej! Vad är egentligen oralsex och kan man ha det när man är 12 år gammal?

 • ett dagisbarns händer uppe i luften, täckta av olika färger

  Onanera redan i dagisåldern?

  Kan det stämma att jag onanerade redan i dagisåldern?

  Hej! Jag är en 17 årig flicka som funderar på en sak. Jag har minnen att jag redan i dagisåldern onanerade. Och att jag fick orgasm. Kan det stämma? När jag pratat med min pojkvän om det här påstår han att det är omöjligt.

 • en kvinna i bh som stöder sina bröst med sina båda händer

  Olika stora bröst

  Behöver man vara orolig ifall man har olika stora bröst.

  Mina bröst är olika stora och har varit det nu i cirka två år. Är det farligt?

 • en ung kvinna som lutar sitt ansikte på sina händer och ser fundersam ut

  Hur opererar man blygdläpparna?

  Att operera blygdläpparna utan att behöva föräldrarnas lov.

  Om man vill operera de inre blygdläpparna, hur gammal måste man då vara för att inte behöva ha förälders tillstånd? Räcker det med att kontakta en gynekolog?