Hoppa till huvudinnehåll

Dan Granqvist: Den perfekta pappan som aldrig blev pappa

Dan Granqvist
Dan Granqvist berättar om tankarna kring föräldraskap. Dan Granqvist Bild: Yle / Camilla Fagerholm x3m looks

“Du kommer att bli en bra pappa” har jag fått höra stora delar av mitt liv. Eller egentligen stora delar av min ungdom. Den frasen har jag inte hört en enda gång sedan jag kom ut ur skåpet.

Jag har alltid älskat barn. Jag sitter hellre vid barnbordet och clownar mig än dricker vin vid vuxenbordet. Att få barn att skratta och vara glada har alltid varit något av det viktigaste för mig. Därför har jag också hela min ungdom fått höra från jämnåriga och vuxna omkring mig om hur bra pappa jag någon gång kommer att bli. Men jag blir nog aldrig en pappa.

Jag tror att jag redan i något år varit i läget “det händer om det händer”, som många par kanske känner igen. Det vill säga att man inte aktivt försöker skaffa barn, men man försöker inte heller undvika det. Men lever man, som jag, i en samkönad relation så händer det inte sådär bara. Det är något som ska planeras, diskuteras och kartläggas. Alternativen till hur man kan skaffa barn ska vägas mot varandra och i många fall ska plånboken vara väldigt djup.

Att skaffa barn för samkönade par är långt ifrån något som "händer om det händer".

Man ska gå på möten, utvärderingar, undersökningar och så vidare. Eller så ska man ha en väldigt god vän som man skaffar barn med. Då är det många som väljer att skriva ett kontrakt. Ett kontrakt! Detta för att göra upp spelregler kring skyldigheter och rättigheter gentemot barnet. Att skaffa barn för samkönade par är långt ifrån något som "händer om det händer".

Dan med provtagningsburkar i handen
Donerad sperma är ett sätt för lesbiska par att skaffa barn. Dan med provtagningsburkar i handen dan granqvist

Är det vetskapen om detta som gjort att ingen mer sagt att jag kommer att bli en bra pappa? Eller är det önskan om att jag inte ska skaffa barn som gjort att folk slutat säga så? Kanske har folk mitt i allt vaknat upp och insett att möjligheterna att skaffa barn inte är lika för alla? Jag tror, och hoppas, på det sista alternativet.

Oavsett så hoppas jag att människor fortfarande tycker att jag, och många andra HBT-personer skulle bli bra föräldrar. Ingens dröm om att bli en bra förälder ska få gå i kras på grund av att personen den älskar råkar vara av samma kön.

Hur skulle det gå till?

Jag tror att min dröm om att bli en bra pappa avtog långt före andra människor slutade kalla mig för det. Men jag tror att både drömmen och den välmenande frasen avtog av samma orsak: Hur skulle det gå till?

Men i och med den nya äktenskapslagen som trädde i kraft den 1.3 så ställs jag och min sambo nu vid samma startstreck som alla andra barnlösa par när det kommer till adoption. Trots det tror jag det är för sent nu. Mitt pappatåg gick nog redan. Men jag gläds så oerhört över att se att möjligheten nu iallafall finns. Vem vet, kanske min biologiska klocka får en rivstart nu när den har ett möjligt och ett lagligt mål att ticka mot.

På onsdag 19.4 kommer Sex & Sånts webbstream att handla om regnbågsfamiljer, hur det är att växa upp med två mammor och hur vänskapen sätts på spel då man väljer att skaffa barn tillsammans med sin kompis. Sändningen börjar kl 19.30 på x3m.yle.fi. Du kan redan nu delta i sändningen genom att kommentera här nedanför eller skriva dina frågor kring ämnet här.

Edit 15.04.2017 kl 19.00: Datumet för sändningen var felaktigt satt till den 19.6. Det är nu korrigerat till det korrekta datumet som är den 19.4

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

 • Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

  På måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

  På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Läs också

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex och Sånt

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Potatismjöl är en bra sexleksak

  Grejer alla har i hemmet går att förvandla till sexleksaker.

  Att köpa sexleksaker kan vara både pinsamt och dyrt. Men genom att lägga ihop billiga grejer de flesta har hemma i skåpen kan man göra egna, fullt fungerande sexleksaker. Vi berättar hur.

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?