Hoppa till huvudinnehåll

Fick Jesus vinäger på korset?

Detalj ur Korsfästelsen av Matthias Grünewald.
Detalj ur Korsfästelsen av Matthias Grünewald. Detalj ur Korsfästelsen av Matthias Grünewald. Bild: Public domain Matthias Grünewald,Jesus,Jesus Kristus,Jesus från Nasaret,Golgata,påsk,Långfredagen,1500-talet,Tyskland,tysk konstnär

En korsfästelse är en utdragen process av lidande där olycksoffret långsamt utmattas och kvävs till döds. Jesu lidande och död på korset är därför en av de mest dramatiska händelserna i Nya testamentet. Kort före Jesus ger upp andan ger romerska soldater honom ett skvätt vinäger. Var det av ren illvilja eller för att släcka törsten?

Korsfästelsen är en viktig del av det kristna påskfirandet och en naturlig del av kyrkoåret om man växer upp i en troende familj. Det gjorde jag. Den årligen återkommande episoden, med psykisk och fysisk misshandel inklusive fyrtio piskrapp och en traumatisk avrättning, var både spännande och traumatisk.

Lyckligtvis uppnåddes ett katarsis i uppståndelsen två dagar senare tillika med en lammbog på middagsbordet och en hög med chokladägg.

Korsfästning var ett fruktansvärt straff där man långsamt kvävdes till döds.

Korsfästelse eller korsfästning var ett fruktansvärt straff som troligen uppfanns av perserna på 600-talet före vår tideräkning. Korsfästning var också vanligt i det Romerska riket, men romarna korsfäste sällan varandra utan straffet utfördes på slavar, politiska fångar och rövare.

Jesus dömdes som upprorsmakare. Efter att han spikats upp på korset, kastade soldaterna lott om hans kläder och prydde honom med en törnekrona. Folket hånade honom med förolämpningar och skällsord.

Evangelisterna nämner att Jesus erbjöds dryck två gånger i samband med korsfästelsen.

Vy över Golgata i Jerusalem.
Vy över Golgota i Jerusalem. Vy över Golgata i Jerusalem. Bild: Public domain / Footballkickit Golgata,Jerusalem,Jerusalem,Korsfästelse,korsfästelse,Israel

Matt 27:33-34

När de kom till ett ställe som kallas Golgata, vilket betyder Skallen, gav de honom vin att dricka, blandat med galla. Han smakade på det, men ville inte dricka. (Bibel 2000)

Mark 15:23

Där gav de honom vin med myrra, men han tog inte emot det. (Bibel 2000)

Vin med garum eller myrten?

Enligt evangelisten Matteus var det oinos meta kholis på grekiska, det vill säga vin med galla, men enligt Markus esmyrnismenos oinos, vin smaksatt med myrra eller vinum murratum på latin.

Är formuleringen vin med galla en senare språklig konstruktion för att stämma överens med profetian i Psaltaren i Gamla Testamentet? Eller är det måhända fråga om bristande översättning från hebreiska till grekiska?

Ps 69:22

Och de gåfvo mig galla äta och ättiko dricka uti minom stora torst. (Karl XII bibel, 1703)

De gåvo mig galla att äta, och ättika att dricka, i min törst. (1917-års översättning)

De förgiftade min mat, i min törst fick jag ättika att dricka. (Bibel 2000)

Eventuella brister i översättningar får teologer och språkvetare kommentera. Smaksatte romarna verkligen vin med galla eller var drycken en av många förnedringar som offret fick utstå i samband med avrättningen?

Det saknas historiska belägg för att romarna av hävd smaksatte sina viner med galla, men nog med honung, frukter, kryddor och örter.

Soldaterna kan dessutom ha blandat ihop ett kärl med oenogarum eller hydrogarum, det vill säga vin eller vatten utspätt med fisksås (garum, liquamen, muria, allec) för eget bruk. Fisksåserna användes som kryddsåser och i synnerhet hydrogarum hörde till de romerska soldaternas stapelvaror.

Fisksåserna gjordes av fermenterade fiskrester och inälvor, där även galla kan ha ingått. Ett billigt vin spetsat med billig fisksås kan då ha haft en smak av galla och möjligen bjudits de dömda för törst, men även som en förnedrande handling.

Blommande myrten
Blommande myrten. Blommande myrten Bild: Public domain / Giancarlo Dessì Myrten,Medelhavet,örter

I fråga om myrra (Commiphora myrrha) är det långsökt att soldaterna hade smaksatt ett billigt vin med en oerhört dyr parfym. Myrra är en sorts kåda eller harts som växer vilt i Jemen, Somalia och östra Etiopien. Under antiken var myrra mer värd i vikt än guld. Välbärgade romare brände myrra vid begravningar för att blidka gudarna och ge god doft.

Myrten (Myrtus communis) var däremot en ört som växte vild i hela Medelhavsområdet och som användes flitigt i samband med offerceremonier. Grekerna helgade myrten åt Afrodite, romarna åt Venus. Myrtens blommor är aromatiska och pepparlika. Bären är svarta till färgen, smaken är syrlig och kryddig.

Matt. 27:36

Och strax skyndade en av dem fram och tog en svamp och fyllde den med ättikvin och satte den på ett rör och gav honom att dricka.

Matt. 27:48

En av dem sprang genast bort och tog en svamp, fyllde den med surt vin och satte den på en käpp för att ge honom att dricka.

Vi har anledning att tro, att Jesus fick syrligt vin blandat med vatten, enligt tidens sed.

Efter sex timmar fick Jesus surt vin för att släcka törsten. Strax efter det gav han upp andan. Drycken fanns sannolikt i ett kärl för soldaterna att släcka törsten med under den långa vakten vid avrättningen.

I det grekiska originalet till Johannes 19:29 står det oxous (även oxos, oxus och omphax), som betyder surt vin, ättika eller vinäger. Oxos är synonymt med hebreiskans chomets, latinets acetum och franskans vin aigre. Chomets är också termen för ättika profetian i Psaltaren 69:22.

I svenska bibelöversättningar varierar benämningen på drycken. I 1917-års översättning talas det om ättikvin, i Bibel 2000 om surt vin. Idag skulle vi prata om vinäger, vinättika eller rent av äppelcidervinäger.

Posca - soldaternas kryddade vin

Enligt historikern och lingvisten Andrew Dalby var posca, det vill säga surt eller syrligt vin blandat med vatten och smaksatt med örter, en populär dryck bland de lägre klasserna och en standardvara som ingick i soldaternas ransoner. Posca var också populärt i Grekland.

Vi har därför all anledning att tro, att det Jesus fick var syrligt vin blandat med vatten enligt tidens sed. Och att det var av medlidande som soldaten lät Jesus släcka törsten med en svamp läskande posca.


För mera läsning och fördjupning:

Svenska Bibel Sites hemsida med bibelöversättningar på flera språk, inklusive grekiska och hebreiska.

Svenska Bibelsällskapets hemsida med bibelöversättningar och annan information.

Svensk reformationsbibelns hemsida med flera bibelöversättningar.

Wikipedias sida om Vulgata, den första översättningen av Bibeln till latin.

Wikipedias sida om Septuaginta, den äldsta översättningen av Gamla Testamentet från hebreiska till grekiska.

Wikipedias artikel om alkohol i Bibeln. (engelska)

Wikipedias artikel om viner och vinproduktion i Romerska riket. (engelska)

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Pumpagryta med grön curry och kokos

  Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

  En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

 • Petter Lindberg: C-kassetten – en kärleksförklaring

  När Rec + play fångade en helt tidevarv.

  Om det är något föremål som jag förknippar med min barn- och ungdom, så är det C-kassetten. Dessa oansenliga och ömtåliga små plastföremål bjöd på en usel ljudkvalitet, men i förhållande till storebrodern LP-skivan, hade de ändå en klar fördel. På C-kassetterna kunde man nämligen banda sina favoritlåtar. Rec + Play Jag har fördrivit många timmar vid kassettbandspelaren i mitt pojkrum.

 • Riko Eklundh: Det finns roligare saker än träning

  Svårt att komma igång med träningen? Här är några tips.

  Skådespelaren Riko Eklundh är missnöjd med sin kondition. Därför har han antagit utmaningen att under en veckas tid träna målmedvetet och försöka hitta en konditionsform han skulle gilla.

 • Strömsökorv på svamp och vildsvin

  En hel måltid inuti en korv.

  Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

 • Sy kuddar med fåglar

  Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

  Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

 • Kimitoön kan bli Åbolands matmecka

  Första restaurangdagarna ordnas denna vecka.

  Den här veckan satsar många restauranger på Kimitoön lite extra på maten och lokala råvaror lyfts också fram. Dagarna till ära provöppnar också en helt ny restaurang i Kimito.

 • Vardagsrummet blev ett terrarium - här får hemlösa ormar kärlek

  Hemma hos Anna-Carolina Ojaharju bor tidigare hemlösa ormar.

  Flera hemlösa ormar och en iguana har hittat ett hem hos Anna-Carolina Ojaharju i Laihela. Den största av dem alla, en borneo-pytonorm, har Ojaharju köpt som liten och den fungerar dessutom utmärkt som terapiorm för sonen.

 • Mer "slow living" med Frank och hans familj

  Säsong 17 av serien En tvättäkta lantis.

  Välkommen tillbaka till Frank och hans familj på Kastaniegården. Det är högsommar och Frank njuter av livet med djuren och odlingarna. Säsong 17 av En tvättäkta lantis bjuder också på kalkbränning, fortsatta byggprojekt och tillverkning av äppelcider.

 • Skulle du klara dig på 7€ per dag?

  Journalisten My Tengström antog utmaningen.

  Journalisten My Tengström utmanade sig i en vecka med att leva på arbetslöshetsunderstöd, för att få lite perspektiv på sin egen konsumtion och sina vanor. Bort föll en stor del av hennes sociala aktiviteter, och då hon blev sjuk blev hon tvungen att stjäla toapapper för att klara budgeten.