Hoppa till huvudinnehåll

Förutsättningar för liv i saltigt hav på Saturnus måne

Sonden Cassini åker genom Enceladus ånga år 2015.
Sonden Cassini åker genom Enceladus ånga år 2015. Bild: Nasa Saturnus (planeter),Enceladus topografi,Enceladus,rymden,saturnus måne

Det är möjligt att primitivt liv existerar under det tjocka islagret på Saturnus måne Enceladus. Nasa har studerat Saturnus i över ett decennium och hittat nya sätt att utforska möjligheter till liv i vårt solsystem.

Sonden Cassini som Nasa avfyrade år 1997 har gett ny information om Saturnus och dess ringar sedan år 2004. Nu börjar ändå Cassinis resa lida mot sitt slut eftersom sonden har förbrukat nästan allt sitt bränsle.

Nu har Cassini samlat uppgifter som visar att det kan vara möjligt att det finns liv på Saturnus isiga månar, meddelade Nasa sent på torsdagen finsk tid på en presskonferens.

Cassini har upptäckt att Saturnus måne Titan har flera metansjöar och att månen Enceladus gömmer ett saltigt hav under sin yta. Det saltiga havet kan innehålla primitivt liv.

Liknande process som i jordens havsdjup?

Cassini upptäckte vätemolekyler i ånga som steg upp från sprickor i Enceladus tjocka is. Därför tror nu forskare att det pågår hydrotermiska kemiska reaktioner mellan månens steniga kärna och havet under den tjocka isen.

På jorden är det liknande kemiska reaktioner som tillåter att mikrober frodas i havsdjupen dit solljus aldrig når. Det kunde med andra ord finnas liv på Saturnus måne.

- Nu ligger Enceladus högt på listan över platser i vårt solsystem som uppvisar beboeliga omständigheter, sade Hunter Waite, en av de ledande forskarna inom Nasas projekt.

Grafiken är ett genomsnitt av Enceladus och visar dne hårda kärnan, det salta havet och islagret ovanpå samt de kemiska reaktionerna som pågår mellan planetens steniga kärna och vattnet.
Grafiken är ett genomsnitt av Enceladus och visar dne hårda kärnan, det salta havet och islagret ovanpå samt de kemiska reaktionerna som pågår mellan planetens steniga kärna och vattnet. Bild: Nasa Nasa,Enceladus topografi,Enceladus

Metan är som godis för mikrober

Kemiska upptäckter på månen Enceladus antyder också att det kunde vara möjligt att metan bildas och det kunde i sin tur fungera som näring för mikrober.

- Det skulle vara som godis för mikroberna, säger Waite.

Det är första gången som Nasa använder dylika metoder för att hitta förutsättningar för liv i vårt eget solsystem. Sonden Cassini har också observerat stormar, blixtar och moln omkring Saturnus.

- Vi söker efter omgivningar som kan hysa liv i dag, på ett sätt som vi aldrig trodde var möjligt tidigare, säger James Green som är chef på Nasas avdelning för planetär vetenskap.

Green kallar forskningen banbrytande.

Källa: AFP