Hoppa till huvudinnehåll

"Långfredagen ska vara till för vila och att vara med nära och kära"

En videkvist i vårsolen.
En videkvist i vårsolen. Bild: Yle/Rolf Granqvist vårtecken,påsk,Påskhelgen,påskdekorationer

Påsken är kyrkoårets höjdpunkt. I dag ser vårt påskfirande ändå annorlunda ut jämfört med tidigare. Exempelvis får butikerna hålla öppet under hela påsken, också i dag på långfredagen.

Mia Bäck, tf kyrkoherde vid Åbo svenska församling, tycker att det är trist att skillnaden mellan vardag och helg har suddats ut.

- Jag tycker att det är tråkigt att vi i vårt samhälle suddar ut gränsen mellan vardag och helg. Oberoende om vi vill fira gudstjänst eller inte så borde vi ta till vara möjligheten att vila och vara med nära och kära, och ta tid för meditation och kontemplation.

- Jag tycker att butikerna bra kunde vara stängda, inte av religiösa skäl för vi lever i ett sekulärt samhälle, men för att det skulle vara bra för var och en av oss att det finns dagar då man inte kan göra de vardagliga sysslorna utan man gör annat, säger Bäck.

Mia Bäck.
Mia Bäck. Mia Bäck. Bild: Yle/Ylva Vikström mia bäck,Åbo svenska församling

Enligt Bäck kan man ta till sig påskens budskap, även om man inte är aktiv i kyrkan.

- Jag anser att påsken handlar om kampen mellan det goda och onda, och att livet segrar över döden. Fastetiden ger en möjlighet att ställa frågan: hur lever jag mitt liv, gör jag gott eller ont, hur prioriterar jag min tid. Och sedan under påskhelgen så får vi fira alla de fina gåvor som vi har i våra liv och den kärlek vi får ta emot och ge vidare.

Långfredagen firas fortfarande i stillhet - men reglerna är inte lika stränga längre

Tidigare var reglerna kring långfredagen stränga, men i dag håller exempelvis butikerna öppet till sena kvällen. Många tillbringar ändå fortfarande långfredagen i stillhet, trots att de inte är aktivt kristna.

En törnekrona.
En törnekrona. Bild: Public domain / Simon Speed Törnekrona,Korsfästelse,korsfästelse,Jesus Kristus,påsk,Långfredagen,Bedford Museum & Genealogical Library

- Många väljer på ett väldigt liknande sätt som tidigare, att tillägna långfredagen till stillsamhet och vila.

Förändringarna har också fört med sig något gott i hur man ser på långfredagen och påskfirandet, säger Bäck.

- På något sätt förknippade man tidigare de stränga reglerna med att Gud var sträng och att det var en synd att göra roliga saker på långfredagen. Exempelvis så fick man inte hälsa på hos någon annan på långfredagen då jag var liten. Det har försvunnit och det tycker jag är bra.

- Kristendomens Gud är inte en sträng och dömande Gud, säger Bäck.

En massa färggrant målade påskägg
Symboliken kring våren och påsken är stark. En massa färggrant målade påskägg Bild: EPA/MATTHIAS HIEKEL påskdekorationer

Symboliken kring påsken och vårtiden, då naturen får nytt liv, är också stark, säger Bäck.

- Den är väldigt stark och fin. Och den finns i våra påsktraditioner med påskris och påskägg. Också det finns med i den sekulära påsken.