Hoppa till huvudinnehåll

NBC: USA är redo för en förebyggande attack mot Nordkorea

Nordkoreas Kim Jong-Un inspekterar ett nytt bostadsområde i Pyongyang i januari 2017.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar ett nytt bostadsområde i Pyongyang i januari 2017. Nordkoreas Kim Jong-Un inspekterar ett nytt bostadsområde i Pyongyang i januari 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Kim Jong-un,Nordkorea

USA kan tänka sig en så kallad förebyggande insats mot Nordkorea om USA får bevis för att landet tänker genomföra ett kärnvapentest, rapporterar den amerikanska TV-kanalen NBC.

Det amerikanska försvarsministeriet Pentagon vägrar kommentera NBC:S uppgifter, men säger att en mängd alternativ alltid övervägs och att USA har förbundit sig att försvara sina allierade, däribland Sydkorea och Japan.

President Trump sade i går att Nordkorea är ett problem och att USA kommer att hantera det problemet. USA har styrkor i regionen, som kan reagera om USA väljer att göra så.

En amerikansk attack mot Nordkorea kunde innebära missiler, bomber, cyberoperationer och specialoperationer på marken.

Det amerikanska hangarfartyget USS Carl Vinson är som bäst på väg mot Koreahalvön.

Nordkorea kan testa kärnvapen på påskafton

Bedömare anser att Nordkorea är redo att utföra sitt sjätte kärnvapentest när som helst. Nordkorea har varnat för att en "stor händelse" är nära.

Det kunde ske redan den här helgen, på påskaftonen då det har gått 105 år sedan den nordkoreanske statens grundare Kim Il-Sung föddes.

Nordkoreas biträdande utrikesminister Han Song Ryol säger att Nordkorea kommer att utföra nästa kärnvapentest när landet vill, och att läget på den koreanska halvön nu är inne i en ond cirkel.

Inget förhandlingsbord

Enligt NBC är faran är att en eventuell amerikansk attack provocerar Nordkorea att angripa sitt södra grannland Sydkorea.

Freds- och konfliktforskaren Tarja Cronberg sade i går till Yle Nyheter att ett misstag kan tända gnistan som leder till krig på Koreahalvön.

– Det finns över huvud taget inga förhandlingsbord där parterna i konflikten samlas och kunde diskutera, beklagar Cronberg.

Läs hela intervjun med Tarja Cronberg nedan.

Källor: NBC, Svenska Yle

Läs mera:

Cronberg: Ett misstag kan tända gnistan som leder till krig på Koreanska halvön

Tarja Cronberg är freds- och konfliktforskare vid Sipri i Stockholm. Hon befarar att det upptrappade läget på Koreahalvön kan leda till krig genom ett misstag.