Hoppa till huvudinnehåll

USA:s jättebomb "Mother of all Bombs" dödade 36 IS-soldater i Afghanistan

En arkivbild på en GBU-43 Massive Ordnance Air Blast bomb, även kallad alla bombers moder. Det är den största icke-nukleära bomben, enligt Pentagon.
Bomben är 9,1 meter lång och väger mer än 10 000 kilogram. En arkivbild på en GBU-43 Massive Ordnance Air Blast bomb, även kallad alla bombers moder. Det är den största icke-nukleära bomben, enligt Pentagon. Bild: EPA/Department of Defense bomber,USA

Den amerikanska militärens enorma bomb i Afghanistan har dödat 36 misstänkta soldater för terrororganisationen IS. Bomben har fått smeknamnet "Mother of all Bombs", alla bombers moder.

Åtminstone 36 misstänkta IS-soldater har dött när USA för första gången använde jättebomben GBU-43, uppger försvarsministeriet i Afghanistan.

GBU-43 är den största existerande bomben som inte är ett kärnvapen. Flygvapnet kallar GBU-43 för Massive Ordnance Air Blast och av dess initialer har bomben fått smeknamnet "Mother of all Bombs".

Afghanska försvarsministeriets talesperson säger att jättebomben inte har skadat några civila, men uppgifterna har inte blivit bekräftade av oberoende källor.

Åtta ton sprängämne

Bomben släpptes i Nangarhar-provinsen i östra Afghanistan och riktades mot ett nätverk av tunnlar och grottor som terrororganisationen IS har använt som bas.

Bomben GBU-43 innehåller 8,164 ton sprängämne och är konstruerad för att förstöra underjordiska mål.

Bomben fälls från flygplan och detonerar innan den når marken. Explosionen har en enorm radie och den psykologiska verkan på överlevande och ögonvittnen räknas som en del av bombens effekter.

Skulle bomben skrämma Nordkorea?

USA.s president Donald Trump fick frågan om han på förhand hade givit tillstånd att använda bomben.

- Alla vet precis vad som hände. Vad jag gör, är att auktorisera min militär. Vi har den bästa militären i världen och de har gjort sitt jobb som vanligt. Vi har gett dem totala befogenheter och rakt ut sagt är det därför de har varit så framgångsrika den senaste tiden, svarade Trump.

En del har undrat om jättebomben ska sända ut en varning. USA har nämligen hotat attackera Nordkorea om det visar sig att landet utför planerade kärnvapentest.

- Jag vet inte om det här sänder ett budskap. Det spelar ingen roll om det gör det eller inte. Nordkorea är ett problem och problemet kommer att bli omhändertaget, sade president Trump.

Bomben GBU-43 förbereddes för test redan år 2003 men användes för första gången år 2017.
Bomben GBU-43 förbereddes för test redan år 2003 men användes för första gången år 2017. Bomben GBU-43 förbereddes för test redan år 2003 men användes för första gången år 2017. Bild: EPA/Department of Defense / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES GBU-43/B MOAB,vapen (tekniskt objekt),bomber,mother of all bombs

Källor: Reuters, AP, Guardian

Artikeln uppdaterad 14.4.2017 kl 9:58 med de två sista styckena under mellanrubriken "Åtta ton sprängämne" samt texten under mellanrubriken "Skulle bomben skrämma Nordkorea?"
Artikeln uppdaterad 14.4.2017 kl 11:31: Bomben GBU-43 innehåller inte 11 ton trotyl, TNT, utan 8,164 ton sprängämne. Bombens effekt är lika stark som om man sprängde 11 ton trotyl.