Hoppa till huvudinnehåll

Bakom galler och taggtråd - här lever avvisningshotade sjubarnsfamiljen

Ett kalt, vitt rum med några sängar, en tv och ett kylskåp i hörnet. Galler framför fönstret, taggtråd utanför. Den irakiska sjubarnsfamiljen, som i onsdags togs i förvar, lever i fängelseliknande förhållanden.

Yles journalister släpptes efter många om och men in på Joutsenos flyktingförläggning för att träffa familjen på fredagskvällen.

Förvarsenheten i Joutseno är ett gammalt fängelse, Konnunsuo fängelse som stängdes år 2012.

Frivilligarbetare har oroat sig över att myndigheterna genomför avvisningen under påskhelgen. Mamman i familjen ska ändå ha en läkartid på tisdag, vilket antyder att avvisningen skulle vara uppskjuten.

joutseno förvarsenhet
Svenska Yle besökte enheten år 2014. joutseno förvarsenhet joutseno förvarsenhet

Processen för att lämna in en ny asylansökan ska ha påbörjats. En ny ansökan kan göras om man har nya motiveringar som påverkar ett asylbeslut och som inte behandlades i den första ansökan.

Familjen har fått avslag på sin första asylansökan och överklagade beslutet till förvaltningsdomstolen, som förkastade klagomålet.

Högsta förvaltningsdomstolen beslöt i torsdags att inte bevilja tillstånd att överklaga.

Svenska Yle har försökt nå inrikesminister Paula Risikko för en kommentar.

joutseno förvarsenhet
Innergården på förvarsenheten i Joutseno i oktober 2014. joutseno förvarsenhet joutseno förvarsenhet

Internationell kritik av förvar av barn

Den irakiska familjen med sju barn, varav flera är födda utomlands, togs i förvar i onsdags.

Det är ovanligt att barn och familjer hålls i slutet förvar, skriver Helsingin Sanomat med hänvisning till uppgifter från Polisstyrelsen och Joutsenos förvarsenhet.

År 2016 var fem familjer i slutet förvar, med inalles åtta minderåriga barn. Året innan var antalet familjer i förvar elva.

Antalet kan jämföras med det totala antalet utlänningar som årligen tas i förvar – i fjol var ett tusental personer i slutet förvar, enligt HS.

Finland har fått kritik för att barn och barnfamiljer tas i slutet förvar. I onsdags krävde Rädda barnen rf bland annat att Finland omedelbart upphör att ta barn och deras familjer i förvar, i samband med avvisningar.

Europarådets kommitté för förhindrande av tortyr rekommenderade 2015 att Finland förbjuder att barn tas i förvar.

FN:s kommitté för barnens rättigheter påpekade 2011, vid sitt besök i Finland, att förvar av barn bör undvikas.

Förvar av hela familjer har i tidigare rättsfall också konstaterats problematiskt. I fallet Popov mot Frankrike från år 2012 dömde domstolen att placering av hela familjer i förvar strider emot familjens rätt till privatliv.

Källor: Yle, Helsingin Sanomat

Läs också