Hoppa till huvudinnehåll

Crosby hyllas efter nya poängshowen: "Sinne för hockey"

Sidney Crosby.
Sidney Crosby visade var skåpet ska stå och gjorde sitt 50:e slutspelsmål. Sidney Crosby. Bild: Icon Sportswire Sidney Crosby

Inga poäng i slutspelspremiären. I natt var Sidney Crosby tillbaka rejält. Tre poäng, segerarkitekt – och nu försöker Columbus störa superstjärnan med en hånfull mask.

Sidney Crosby dansade genom NHL:s grundserie med ett poängsnitt på över en pinne per match. Kanadensaren lyckades inte vinna poängligan, men han är Pittsburgh Penguins egen härförare i slutspelet igen.

När Pittsburgh tryckte igång slutspelsvåren var det en ovanlig syn som mötte statistiknissar. Inga poäng för Crosby.

I natt var ”Sid” tillbaka lika stark som vanligt. Han pangade själv in 1–0 i den första perioden – centerns 50:e slutspelsmål i karriären.

– Det handlar bara om hur man avslutar anfallen. Den där lilla passningen, skottet, om man kan slå sin kille. Som lag gjorde vi det bättre nu, säger Crosby till nhl.com.

"De är rätt snabba och tekniska"

Crosby fortsatte sin trepoängskväll med att spela fram till Jake Guentzels 2–1-mål och Jevgenij Malkins 3–1-mål. Regerande mästaren Pittsburgh, där Olli Määttä spelade knappt tjugo minuter i natt, vann till slut med 4–1 och har kopplat ett grepp om serien mot Columbus Blue Jackets.

Efter succématchen hyllas Crosbys kedja med Guentzel och Conor Sheary av lokal press.

– Jag försöker bara att hålla deras tempo. De är rätt snabba och tekniska, säger Crosby till Pittsburgh Post Gazette.

– Sid ger inte sig själv tillräckligt med beröm. Han har en så bra blick för spelet. Han gör det enkelt för mig och Jake, säger Sheary.

Coachen Mike Sullivan är också lyrisk.

– De har sinne för hockey. De är svåra att försvara sig mot.

Fleury imponerade

Natten tillhörde också Marc-André Fleury. Andremålvakten imponerade och gjorde 39 räddningar i hemmamatchen i ordinarie Matt Murrays skadefrånvaro.

– Han har varit otrolig. Han är så viktig, säger backen Justin Schutz till Pittsburgh Post Gazette.

Trots det är det mot härföraren Sidney Crosby som motståndaren Columbus riktar uppmärksamheten. En lokal tidning gör nu sitt bästa för att försöka störa Pittsburghs superstjärna inför det tredje mötet på hemmaplan.

Columbus Dispatch har tryckt upp ansiktsmasker på en gråtande Crosby. Den ska följa med tidningen under helgen och med den ska Blue Jackets-publiken försöka psyka kanadensaren.

Resultat:

Pittsburgh Penguins–Columbus Blue Jackets 4–1 (1–0, 1–1, 2–0)
2–0 i matcher till Pittsburgh.