Hoppa till huvudinnehåll

Degerö-elevernas karaktärer vaknade till liv på Radioteaterns premiärfest

- Biljakten var bäst! - Det var jättebra för här fanns humor och det var roligt men också spännande. - Snigeln Slim och kossan Mupont var roligast!

Det var just så fullsatt, stimmigt och förväntansfullt som det ska vara på en premiärfest när fyrtio elever från Degerö lågstadium besökte Radioteatern häromdan.

Barnen från åk 2 - 3 var inbjudna för att lyssna på Annika Sandelins och Harriet Abrahamssons nyskrivna radiodeckare Det förlorade ägget, som de själva fått vara med och utveckla.

Pjäsen har kommit till inom ramen för projektet Ung Dramatik, som satsar på att få fram nya barn- och ungdomspjäser genom den så kallade devising-metoden, där man i skrivandet utgår från barnen själva och deras idéer och berättelser.

Och som på alla premiärfester så diskuterade man efteråt vad som hade varit roligast och vad som hade varit mest spännande. Och om man hade kunnat gissa sig till vem som var skurken eller inte.

En höna med nagellack

Det som gjorde alltsammans alldeles extra roligt för barnen var ju att få höra vad det hade blivit av pjäskaraktärerna som de hade hittat på under idésessionerna med Harriet Abrahamsson och Annika Sandelin.

En höna med rött nagellack och ett långt pärlhalsband som hon snubblar i. Ett detektivpar bestående av en snigel och en ko. En krokodil - som nu finns med i form av en mycket litet krokodilunge. Det var massor av fina idéer som författarna fick av eleverna - fler än det ens rymdes med i berättelsen.

Efteråt pratade jag med några av eleverna och fick höra vilka karaktärer de hade varit med och utvecklat, och också tankar om vad som gör djurhjältar så roliga. För det som blev alldeles klart är att barnen gärna lyssnar på och läser berättelser om just djur.

Rasmus och Kent hade tillsammans hittat på snigeldetektiven Slim.

- Vi ville göra någon rolig typ, så vi kom på en snigel. Den är ju rolig för att den är så långsam. Och sen hittade vi också på att snigeln skulle vara allergisk mot allt.

Roligt med djurhistorier

Sara, Sienna, Tilda, Molly och Shani tycker alla om berättelser om djur.

- När djur gör samma saker som människor gör blir det spännande och roligt. Man kan hitta på så mycket om djur och allt behöver inte vara sant.

Christian och Axel tycker om djurhistorier dels för att de gillar djur, men också för att man lär sig fakta som man kan ha användning av när man blir större. Då kan det vara bra att känna till olika saker om djur i skolan.

Att Degerö-eleverna är ett läsande gäng blir också klart. Nästan alla jag talar med berättar att de just har läst en bok och redan börjat på nästa.

Ibland kan ens kompis vara så inne i sin bok att hon varken ser eller hör. Då kan det hända att man blir tvungen att ropa i hennes öra för att hon alls ska märka en. Ja, och vill man dela sin läsupplevelse med sina finska vänner kan man ju alltid själv översätta sina svenska böcker för dem.

Men livet måste också levas:

- Vi läser ganska mycket, men ibland orkar vi inte. Då leker vi. Eller lyssnar på sagor och tittar på filmer.

Nu finns också Det förlorade ägget som ett alternativ för alla barn som gillar spännande historier.

Det förlorade ägget sänds i Yle Vega påskdagen 16.4 kl. 18.03 med repris 23.4 kl. 06.03 Du hittar den också på Arenan och Barnens Arena i ett år (både uppdelad i fem avsnitt och som helhet)