Hoppa till huvudinnehåll

Den sista 1800-talsmänniskan - Emma Morano - död

Emma Morano 116 år gammal bredvid ett foto av henne som ung.
Emma Morano 116 år gammal bredvid ett foto av henne som ung. Bild: EPA/ANTONINO DI MARCO Emma Morano,Italien,livslängd,ålder,bli gammal,åldringar

Världens veterligen äldsta kvinna, italienskan Emma Morano, har avlidit.

Morano dog på lördagen i sitt hem i Verbania i norra Italien, uppger lokala medier.

Hon blev 117 år och 137 dagar gammal, och var den sannolikt sista kvarlevande människan som fötts på 1800-talet.

På listan över alla tiders mest långlivade personer kommer hon på plats fem.

Emma Morano blev ganska berömd under sina sista år. Hon brukade förklara sin höga ålder och goda hälsa med att hon åt tre ägg om dagen och hade levt ogift nästan hela sitt liv.

Råa ägg, konjak och singelliv gav 117 år

Till Emma Moranos huskurer hörde råa ägg, konjak, kakor, sång och dans - och nästan 80 år utan någon man.

Hon var bosatt i Verbania vid sjön Lago Maggiore strand i norra Italien, inte långt från Civiasco där hon föddes.

Emma Morano arbetade på fabrik, och som kock fram till pensioneringen vid 75 års ålder. I olika intervjuer har hon berättat målande om sina handstickade sjalar, sin svaghet för kakor och lust att sjunga.

Morano upplevde två världskrig, människor på månen, ett Italien som sett fascistdiktatorn Benito Mussolini komma och avsättas liksom över 90 regeringar som tackat för sig.

Kastade ut maken

Emma Morano kopplade ihop sitt långa liv med de många ägg hon ätit. Hon åt minst minst två råa ägg per dag - något hon började med när hon som 20-åring diagnostiserades med anemi. En annan hemlighet har varit ett dagligt glas konjak - och singelliv.

Moranos enda son dog före ett års ålder. Hon kastade ut sin våldsamma make 1938 efter tolv års äktenskap.

- Jag ville inte att någon skulle dominera över mig, sade hon i en intervju med tidningen The New York Times 2015. Hon tillade dock att hon blivit flitigt uppvaktad.

Hon var äldst i en syskonskara på åtta.

- Mina systrar och jag älskade att dansa och vi brukade rymma till danslokalen och då kom vår mamma och letade efter oss med ett björkris, berättade hon för inte länge sedan.

Hennes titel som äldst har utmanats av bland andra den indiske munken Swami Sivananda. Enligt hans pass är han född den 8 augusti 1896, men de uppgifterna bygger på gamla tempelregister som är svåra att verifiera.

(Texten uppdaterades kl. 21.46)

FNB-TT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.