Hoppa till huvudinnehåll

Den sista 1800-talsmänniskan - Emma Morano - död

Emma Morano 116 år gammal bredvid ett foto av henne som ung.
Emma Morano 116 år gammal bredvid ett foto av henne som ung. Bild: EPA/ANTONINO DI MARCO bli gammal,Emma Morano,Italien,livslängd,ålder,åldringar

Världens veterligen äldsta kvinna, italienskan Emma Morano, har avlidit.

Morano dog på lördagen i sitt hem i Verbania i norra Italien, uppger lokala medier.

Hon blev 117 år och 137 dagar gammal, och var den sannolikt sista kvarlevande människan som fötts på 1800-talet.

På listan över alla tiders mest långlivade personer kommer hon på plats fem.

Emma Morano blev ganska berömd under sina sista år. Hon brukade förklara sin höga ålder och goda hälsa med att hon åt tre ägg om dagen och hade levt ogift nästan hela sitt liv.

Råa ägg, konjak och singelliv gav 117 år

Till Emma Moranos huskurer hörde råa ägg, konjak, kakor, sång och dans - och nästan 80 år utan någon man.

Hon var bosatt i Verbania vid sjön Lago Maggiore strand i norra Italien, inte långt från Civiasco där hon föddes.

Emma Morano arbetade på fabrik, och som kock fram till pensioneringen vid 75 års ålder. I olika intervjuer har hon berättat målande om sina handstickade sjalar, sin svaghet för kakor och lust att sjunga.

Morano upplevde två världskrig, människor på månen, ett Italien som sett fascistdiktatorn Benito Mussolini komma och avsättas liksom över 90 regeringar som tackat för sig.

Kastade ut maken

Emma Morano kopplade ihop sitt långa liv med de många ägg hon ätit. Hon åt minst minst två råa ägg per dag - något hon började med när hon som 20-åring diagnostiserades med anemi. En annan hemlighet har varit ett dagligt glas konjak - och singelliv.

Moranos enda son dog före ett års ålder. Hon kastade ut sin våldsamma make 1938 efter tolv års äktenskap.

- Jag ville inte att någon skulle dominera över mig, sade hon i en intervju med tidningen The New York Times 2015. Hon tillade dock att hon blivit flitigt uppvaktad.

Hon var äldst i en syskonskara på åtta.

- Mina systrar och jag älskade att dansa och vi brukade rymma till danslokalen och då kom vår mamma och letade efter oss med ett björkris, berättade hon för inte länge sedan.

Hennes titel som äldst har utmanats av bland andra den indiske munken Swami Sivananda. Enligt hans pass är han född den 8 augusti 1896, men de uppgifterna bygger på gamla tempelregister som är svåra att verifiera.

(Texten uppdaterades kl. 21.46)

FNB-TT

 • Ulf Österman och Tor Wernér

  Nu kan du åka hiss i Brankis i Karis

  Projektet är ett samarbete mellan Karis pensionärer och FBK.

  Äldre som har svårt att röra sig behöver inte längre kämpa sig upp för den långa trappan i Karis Brankis. Från och med nu kan de i stället ta hissen upp till festsalen på övervåningen.

 • Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll.

  Förbundspennan: Släck inte barnens rörelseglädje

  För hård press från föräldrarna släcker motionsglöden.

  Som bäst sprids en video på sociala medier om hur vart femte barn i dag upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det här leder till att många barns glöd för idrott och rörelse släcks, skriver Jeanette Harf i förbundspennan.

 • Kati Koskela i en studio.

  Genom att se på ansiktsdragen kan hon sminka dig till en filmstjärna

  Kati Koskela har sminkat för Harry Potter-filmen.

  Kati Koskela har sminkat Lordi och efter det för Harry Potter-filmen Deathly Hallows. Hon är specialist på att titta på benstommen i ansiktet. Det formas av ljuset och skuggorna och får dig att bli en annan person. I Arena-serien Stilikoner kommer hon att förvandla kända finländska kvinnor till klassiska filmstjärnor.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes