Hoppa till huvudinnehåll

Från kniv till komplement inom cancerbehandling

animerad bild på patient som ligger
animerad bild på patient som ligger Bild: Björn Dahlgren och Patrik Berg/Sus Productions #prataomcancer

Isvantar som ska hindra att naglarna faller av och salva som lindrar strålskador. Blåbärssoppa eller salmiak mot illamående? Mössa eller peruk? Knepen för att möta biverkningar i samband med cancerbehandlingarna är många.

Tack vare försök och misstag under årtusenden blir vi allt bättre på att behandla cancer. Idag går det att leva länge med en cancersjukdom, men resan har varit lång.

Tumörsjukdomar finns beskrivna i 3000 år gamla dokument och tecken på skelettcancer har hittats hos egyptiska mumier. Åtminstone sedan dess har människan försökt komma åt cancer på olika sätt. Idag florerar historier om hur aprikoskärnor botat en och healing en annan. Medicinvetenskapen behandlar och botar de flesta; med operation, strålning, cytostatika och immunterapi. Metoderna att möta biverkningarna blir fler och bättre.

På 1500-talet försökte man bota cancer genom att skära bort tumörerna, många gånger med dödliga infektioner som följd. Då anestesin utvecklades under 1800-talet började man tvätta såren med karbolsyra och infektionerna minskade. För drygt hundra år seden upptäcktes att röntgenstrålning och radioaktiva grundämnen kunde behandla hudcancer.

Idag är strålning en framgångsrik behandlingsmetod för flera cancerformer, mycket tack vare att man med hjälp av datorer precist kan rikta strålarna mot själva cancersvulsten och de inte längre når omkringliggande vävnader. Något som också minskar biverkningarna.

Krig blottade cellgift

Då en amerikansk truppstyrka i ett bombanfall under andra världskriget utsattes för senapsgas noterade militärläkarna att värdet för soldaternas vita blodkroppar blev onormalt lågt. Det här ledde tanken vidare till att kvävesenapsgas kunde hämma bildningen av onormala vita blodkroppar som uppkommer vid leukemi, ett avstamp till utvecklingen av cellhämmare, det vi idag kallar cytostatika. Medicinen ges i tablettform eller intravenöst. Målet med läkemedlet är döda eller hindra cancercellerna att dela på sig.

En av 2000-talets mest banbrytande forskning inom cancerbehandling har lett till att allt fler cancerdrabbade kan behandlas med immunterapi. Förenklat sett manipulerar man patientens egna immunförsvar för att det ska komma åt att förstöra cancercellerna.

Extra blod viktigt i behandlingen

Levande läkemedel behövs som stöd i många cancerbehandlingar. Benmärgen kan slås ut av cellgifter och då kan blodtillförsel hjälpa patienten att klara av tung medicinering.

- Om det inte finns blod att ta till kan man inte ge så mycket cellgifter och då vinner cancern, säger Johanna Nystedt, avdelningsdirektör på Röda Korset Blodtjänst. Till exempel leukemi är en form där cytostatikan gör att patientens kropp inte längre kan producera egna blodceller. Då behövs påfyllning.

Johanna Nystedt
Johanna Nystedt uppmanar de som kan att ge blod. Johanna Nystedt Bild: Björn Dahlgren och Patrik Berg/Sus Productions #prataomcancer

Johanna Nystedt fick på nära håll uppleva betydelsen av Blodtjänsts produkter, då dottern Elin insjuknade i cancer för tre år sedan.

- Trots att jag jobbar här och tror mig veta hur våra produkter används blev jag chockad över hur mycket blod det behövs i en barncancerpatients behandlingar, berättar Johanna. Min dotter fick över femtio påsar blodprodukter under ett år! Det betyder att minst 120 personer har gett sitt blod, bara till hennes behandlingar.

Idag mår Elin bra och följer upp cancern med kontroller.

Komplementära metoder

Frustration över behandlingar som inte biter kan göra att patienter söker sig till alternativa metoder. Homeopatin är en omdiskuterad behandlingsform som bygger på att liknande botar liknande. Substanslösa, immateriella homeopatiska läkemedel stöder och stärker kroppens eget immunförsvar.

Läkemedlen består av växter, mineraler, metaller och andra naturmedel. Det finns inga vetenskapliga bevis på att homeopatin botar cancer.

Homeopaten Maria Wester har cancerdrabbade bland sina klienter. Med metoden stöder hon immunförsvaret och kan till exempel lindra illamående, som är en vanlig biverkning av cytostatika.

Maria Wester
Maria Wester tror på homeopati som komplement till cancerbehandling. Maria Wester Bild: Björn Dahlgren och Patrik Berg/Sus Productions #prataomcancer

- Homeopatin är ingen mirakelmedicin, säger Maria Wester, men den ger lindring så att cancerpatienter orkar med sina behandlingar. För mig behöver det inte vara vetenskapligt bevisat, när man själv fått hjälp av homeopatin så vet man att den fungerar.

Läkaren Heidi Bengts förstår patienter som söker komplementära och alternativa metoder mot sin cancer.

- Vi har en sådan gräns att om patienten får cytostatikabehandling brukar vi säga att patienten inte får använda naturmediciner, säger Heidi Bengts. Orsaken är att vi inte kan vara säkra på att medicinerna inte har skadliga samverkningar med varandra. Vi vet att våra mediciner har mycket biverkningar och vi vill inte försvåra situationen med annat, men om vi inte har pågående medicinering är det upp till patienten själv.

 • Barn på stranden i Ho Chi Min.

  Björn Ådahl: Ojämlik utveckling i mångsidigt Vietnam

  Vietnams minoriteter lever långt från turisternas solkust.

  Vietnams minoriteter lever långt från den idylliska solkust som turisterna känner till. Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl skriver om landets spirande ekonomi och de utsatta minoriteterna.

 • Brygga renoveras.

  Glädje i Dalsbruk efter att industriområdet äntligen såldes

  Nu hoppas man att affären blåser nytt liv i orten.

  Beskedet att kommunen och lokala företag köper upp Valsverksholmen i Dalsbruk tas emot med glädje på orten. De ortsbor som Yle Åboland talat med hoppas nu att affären blåser nytt liv i Dalsbruk.

 • Kimi Räikkönen.

  Blåvitt kalaskval – Räikkönen i första startledet

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji.

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji och tog en dubbelseger. Kimi Räikkönen gjorde säsongens överlägset bästa kval, men en liten miss gjorde att han inte tog pole position.

 • Polisbil.

  Polisen utreder dödsolycka i Nådendal

  Ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget.

  Polisen undersöker en dödsolycka som inträffade i Nådendal natten mot lördagen. En ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget invid stadens centrum.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Hälsa

 • kvinna tänker

  Erfarenheter av cancer – här är era historier

  Berättelser om nattsvarta dagar, vänner och kastade peruker.

  Ni berättade för oss hur det är att få cancebesked, hur livet kan se ut under sjukdomstiden och vikten av familj och vänner. Och även om den tunga mentala biten och livet tillbaka.

 • Förälder kramar om sitt barn

  Hur pratar vi med barnen om cancer?

  Om föräldern blir sjuk påverkas hela familjen.

  Cancer drabbar inte bara den som blir sjuk. Också partnern, barnen och närkretsen påverkas på olika sätt.

 • Grafisk bild av en man som tröstar en kvinna som drabbats av cancer.

  Rätten över den egna kroppen

  "Ett vårdtestamente kan underlätta cancerbehandlingar".

  Om du drabbas av en livshotande sjukdom är det många runt dig som också påverkas. Den närmaste familjen försöker stöda efter bästa förmåga, men ett vårdtestamente kan göra diskussionen om behandlingar lättare för alla parter.

 • Janina Tuomisto

  "Det var jobbigt att magra och tappa håret"

  Cancerbehandlingar kan få stora konsekvenser för utseendet.

  De tuffa cancerbehandlingarna gör ofta att man tappar både hår och kilon. Janina Tuomisto fick ta till kreativa metoder för att dölja hur mycket hon gått ner i vikt.

 • Peruker och scarfar på modellhuvuden.

  Cancerbehandling - det hänger på håret

  "Cancerpatienten vill ofta ha peruk eller turban."

  Många förlorar håret när behandlingen mot cancer sätts igång. Vissa tappar allt hår på kroppen, andra bara en del. Många cancerpatienter kontaktar då en perukmakare.

 • Sömn

  Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Man sover lutad mot sitt arbetsbord

  Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Markku Partinen

  Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • En kvinna som vilar på en hög med häften på ett konferensbord.

  Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

 • öga

  Glaukom (grönstarr)

  Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • bild för sluta panta

  Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat - Hälsa