Hoppa till huvudinnehåll

Hackare kom över NSA:s verktyg för globalt bankspionage

En bärbar dator med kod i skärmen ligger på ett bord.
En bärbar dator med kod i skärmen ligger på ett bord. Bild: EPA/MALTE CHRISTIANS datorer,koder,Laptop,bärbara datorer

Den hemlighetsfulla hackargruppen Shadow Brokers anklagar USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA för att ha utvecklat verktyg som gör det möjligt att spionera på det globala banknätverket SWIFT.

Shadow Brokers säger sig ha kommit över NSA:s internetverktyg som har utvecklats för övervakning av bankernas gemensamma betalsystem SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Gruppen misstänker att USA använde verktygen främst för att spionera på banker i Mellanöstern som använder SWIFT.

Banker världen över använder SWIFT dagligen för att överföra tusentals miljarder euro.

Störst sedan Snowden

Det brittiska rundradiobolaget BBC uppger att hackarna lade ut dessa verktyg ut på internet trots att de kunde ha sålts för miljoner euro på svarta marknaden.

BBC skriver att avslöjandet kan vara det mest betydande sedan dataexperten Edward Snowden stal och läckte en stor mängd hemlig information från NSA år 2013.

Snowden själv kallar avslöjandet för "alla avslöjandens moder."

Många oberoende experter intygar att Shadow Brokers avslöjanden verkar vara äkta eller trovärdiga, även om BBC inte kan verifiera deras äkthet.

SWIFT dementerar

Berörda parter som SWIFT och NSA förnekar uppgifterna eller vägrar att kommentera dem.

SWIFT som är baserat i Belgien säger endast att "det inte har bevis som tyder på att det skulle ha skett oauktoriserade intrång i våra nätverk eller meddelandetjänster."

Nätverket säger i sitt uttalande att avslöjandet endast gäller dess servicepunkter, inte någon infrastruktur eller data. SWIFT medger i alla fall att nätverket och dess kunder har utsatts för dataintrång i det förgångna.

Det väckte stor uppmärksamhet globalt i fjol då hackare utnyttjade SWIFT för att stjäla 81 miljoner dollar från centralbanken i Bangladesh.

I USA har den nationella säkerhetsmyndigheten, NSA, åtminstone tillfälligt förlorat sin rätt att massregistrera teleuppgifter.
USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA vägrar att kommentera Shadow Brokers avslöjanden I USA har den nationella säkerhetsmyndigheten, NSA, åtminstone tillfälligt förlorat sin rätt att massregistrera teleuppgifter. Bild: EPA/JIM LO SCALZO patriotic act

EastNets förnekar också

Mindre banker använder ofta olika servicebolag för att sköta penningöverföringar.

Dokumenten som Shadow Brokers har avslöjat tyder på att åtminstone ett sådant bolag - EastNets - kan ha utsatts för dataintrång med hjälp av NSA:s verktyg.

- Om du kan hacka ett sådant bolag så innebär det att du också har tillgång till deras kunder och deras banker, säger dataexperten Matt Suiche för BBC.

EastNets är baserat i Dubai i Persiska viken och bolagets kunder kommer bland annat från Kuwait, Dubai, Bahrain, Jordanien, Jemen och Qatar. EastNets tillbakavisar alla uppgifter i kraftiga ordalag.

- Rapporterna om dataintrång är totalt falska och ogrundade, säger bolagets talesman. Han tillägger att uppgifterna som har lagts ut på internet kommer från föråldrade dataservrar som inte har använts efter år 2013.

Microsoft lanserade Windows 8 i Indien i oktober 2012
Microsoft lovar att utreda uppgifter om en programkod som gör möjligt att bryta sig in i Windows-system Microsoft lanserade Windows 8 i Indien i oktober 2012 Bild: EPA/JAGADEESH NV teknikjätte

Spionprogramkoder för Windows

Shadow Hackers har också försökt sälja programkoder som kan utnyttjas för att bryta sig in i Windows-system.

Experter som nyhetsbyrån AP har intervjuat var förbluffade över de möjligheter som dessa koder erbjuder för att avslöja svagheter i Windows.

- Det här är en katastrof. Jag har lyckats hacka mig in i vilka Windows-program som helst tack vare den här programkoden, säger dataexperten Matthew Hickey som arbetar för bolaget Hacker House.

Windows har lovat att utreda frågan och att råda bot på eventuella problem.

Shadow Brokers är en hemlighetsfull grupp vars medlemmar inte har identifierats. Gruppen har veterligen försökt prångla ut information om olika program men utan större framgång, uppger tv-kanalen Al Jazeera.

Källor: BBC, AP, Reuters, Al Jazeera