Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea har inte utfört något kärnvapentest idag – åtminstone inte ännu

Solens dagparad i Pyongyang
Solens dagparad i Pyongyang. Solens dagparad i Pyongyang Bild: AFP / Lehtikuva Nordkorea

Det befarade kärnvapentestet i Nordkorea har uteblivit – åtminstone än så länge. Många observatörer hade spekulerat i att Nordkorea skulle avfyra en missil på ”solens dag”. I dag har det förflutit 105 år sedan Nordkoreas grundare Kim Il Sungs födelse.

Hittills har Nordkorea genomfört fem kärnvapentest och observatörer hade befarat att ett sjätte atomvapentest nu skulle ha ägt rum.

Solens dag har firats med militärparader i huvudstaden Pyongyang. Missiler och raketer visades upp allt medan de drillade soldaterna marscherade på Kim Il Sung-torget i staden.

Soldaterna paraderade förbi den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un som var på ett strålande humör.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un vid paraden på solens dag.
Nordkoreas ledare Kim Jong Un vid paraden på solens dag. Nordkoreas ledare Kim Jong Un vid paraden på solens dag. Bild: AFP / Lehtikuva Nordkorea

Nordkorea uppmanade USA att upphöra med sin ”militära hysteri” och varnade amerikanerna för hämnd. Ett amerikanskt hangarfartyg med eskader stävar mot området.

I Sydkorea misstänker militära experter att en av de missiler som visas upp är en ny typ av interkontinentala ballistiska missiler.

Källor: Reuters, AFP

Rubriken ändrad från missiltest till kärnvapentest kl. 11.27

Läs mera:

Kina: Krig kan när som helst bryta ut på den koreanska halvön

Kina varnar för att krig kan bryta ut på den koreanska halvön om man inte börjar förhandla om konflikten. Kinas utrikesminister Wang Yi varnar för att ingen skulle vinna i händelse av krig utan alla skulle förlora.