Hoppa till huvudinnehåll

Påven leder påskmässan - Se direkt från och med kl. 21.30

Påsknatten firas traditionellt med en mässa i Peterskyrkan. Påven Franciskus leder påskmässan. Se direkt!

På långfredag deltog påven Franciskus i ljusprocessionen Via Crucis (korsets väg). Påven talade om skam och bad om förlåtelse.

- Skammen över att mänskligheten vänjer sig vid dagliga scener av bombade städer och immigranter som drunknar. Skammen för alla bilder av förödelse, förstörelse och skeppsvrak som har blivit vanliga företeelser i våra liv, sade påven.

Hittills i år har åtminstone 650 människor drunknat i Medelhavet i sina försök att ta sig till Europa.

- Skam över det oskyldiga blod som dagligen spillts av kvinnor, barn, migranter, människor som förföljs på grund av sin hudfärg, sociala eller etniska tillhörighet - eller för att de tror på dig.

I stilla veckan uppmärksammas också de koptiska kristna i Egypten som utsattes för ett bombattentat i vilket 45 människor dödades på palmsöndagen. Terrornätverket IS säger sig stå bakom attentatet. Påven kommer att besöka Egypten senare i april.

Via Crucis startade vid Colosseum i Rom.
Via Crucis startade på fredag vid Colosseum i Rom under ett massivt säkerhetspådrag. Via Crucis startade vid Colosseum i Rom. Bild: EPA / Giorgio Onorati påvar,romersk-katolska kyrkan,Rom,påsk,Via Crucis,påve franciskus

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes