Hoppa till huvudinnehåll

Påven talade om skam över sexuellt utnyttjande av barn

Påven Franciskus talade om skam på långfredagen.
Påven Franciskus talade om skam på långfredagen. Påven Franciskus talade om skam på långfredagen. Bild: EPA / Giorgio Onorati påvar,romersk-katolska kyrkan,Via Crucis,Rom,påve franciskus

I Rom närvarade påven Franciskus vid ljusprocessionen Via Crucis (korsets väg) på fredagskvällen. Påven talade om skam och bad om förlåtelse.

Skammen över att mänskligheten vänjer sig vid dagliga scener av bombade städer och immigranter som drunknar.

– Skammen för alla bilder av förödelse, förstörelse och skeppsvrak som har blivit vanliga företeelser i våra liv, sade påven.

Hittills i år har åtminstone 650 människor drunknat i Medelhavet i sina försök att ta sig till Europa.

– Skam över det oskyldiga blod som dagligen spillts av kvinnor, barn, migranter, människor som förföljs på grund av sin hudfärg, sociala eller etniska tillhörighet – eller för att de tror på dig, bad påven.

I stilla veckan uppmärksammas också de koptiska kristna i Egypten som utsattes för ett bombattentat i vilket 45 människor dödades på palmsöndagen. Terrornätverket IS säger sig stå bakom attentatet. Påven kommer att besöka Egypten senare i april.

Via Crucis startade vid Colosseum i Rom.
Via Crucis startade vid Colosseum i Rom under ett massivt säkerhetspådrag. Via Crucis startade vid Colosseum i Rom. Bild: EPA / Giorgio Onorati påvar,romersk-katolska kyrkan,Rom,påsk,Via Crucis,påve franciskus

”Skam över att kyrkan utnyttjat barn”

Påven tog i sitt tal också upp de skandaler som skakat den katolska kyrkan där kyrkans män har utnyttjat barn sexuellt.

– Skam för alla de gånger där biskopar, präster och troende har skandaliserat och skadat din kropp - kyrkan.

Den katolska kyrkan har varit indragen i skandaler där barn har utnyttjats sexuellt. Fallen har uppdagats under de senaste två årtiondena.

Kyrkans kritiker har krävt att mer måste göras för att bestraffa biskopar som har försökt dölja vad som har skett eller struntat i att försöka förhindra det.

Omkring 20 000 åskådare hade samlats i Rom för att följa med Via Crucis-processionen som startade vid Colosseum. Omkring 3000 poliser hade satts in för att förhindra attentat mot processionen.

Källor: Reuters, AFP