Hoppa till huvudinnehåll

Seta samlar pengar för att evakuera homosexuella tjetjener: Situationen är fruktansvärd

När beskedet om omröstningen i riksdagen kom. Medborgartorget.
Homosexulla i Tjetjenien uppges vara utsatta för förföljelse. När beskedet om omröstningen i riksdagen kom. Medborgartorget. Bild: Marcus Rosenlund könsneutral äktenskapslag

Också i Finland samlas det in pengar för att hjälpa homosexuella i Tjetjenien att fly till tryggare länder. De pengar som människorättsorganisationen Seta samlar in kanaliseras via Rysslands LGBT-nätverk.

Människorättsorganisationen för sexuella minoriteter och könsminoriteter Seta har startat en insamling för att hjälpa de tjetjener som förföljs på grund av sin sexuella inriktning. Ryska medier rapporterar om grova människorättskränkningar mot homosexuella och bisexuella män i form av massarresteringar, internering och tortyr.

Vi frågade om vi kunde hjälpa på något sätt, till exempel genom att samla in pengar och de sade ja.― Kerttu Tarjamo, Seta

Setas generalsekreterare Kerttu Tarjamo säger att situationen i Tjetjenien nu har blivit så fruktansvärd att det är dags att reagera också i Finland. Hjälpen går via Rysslands LGBT-nätverk.

- De ryska organisationerna håller på att evakuera dem, situationen är så allvarlig att det inte finns någon annan väg. De försöker betala kostnader för resor, mat och boende för de här tjetjenerna. Vi frågade om vi kunde hjälpa på något sätt, till exempel genom att samla in pengar och de sade ja.

Svenskar samlar också pengar

I Sverige har Regnbågsfonden varit betydligt snabbare att reagera genom att starta en penninginsamling. Det här beror enligt Tarjamo på att svenskarna har bättre internationella nätverk och mera information om situationen.

- I Sverige samlade de in ganska mycket medel under en kort tid, ungefär 50 000 euro under en vecka. Jag är säker på att vi kan bidra med åtminstone några tusen euro.

Kerttu Tarjamo vill inte berätta exakt hur det går till när de utsatta tjetjenerna hjälps ut ur landet. Pengarna som nu samlas in går via de ryska nätverken som sköter de praktiska arrangemangen.

- De kan inte berätta alla detaljerna för att inte utsätta de här människorna för fara.

Artikeln uppdaterades 19.4.2017 klockan 18.33 med uppgifter om att Regnbågsfonden startat en insamling i Sverige, inte RFSL.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Inrikes