Hoppa till huvudinnehåll

Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.
Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock i Finland. Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock. Bild: Foto: Privat. Årets kock,åhman

Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

Det var i årskurs sju som Mattias Åhman, hemma från Pensala, kom fram till att det var kock han skulle bli.

- Ganska snabbt kände jag att det här är det jag vill göra. Det var ganska självklart. Och när man känner att man inne på rätt spår, då får man börja planera hur man ska ta sig framåt i karriären.

För Åhman innebar det att lämna Pensala och jaga sina drömmar.

- Jag kände att det var nödvändigt för att bli så bra som möjligt, säger Åhman som i dag arbetar på restaurangen Bhoga i Göteborg.

För Åhman är det är viktigt att ständigt utmanas och alltid prestera på topp.

- Du är i skarpt läge hela tiden. Och så är det om man jobbar på en Michelinkrog. Det kan ju komma en inspektör vilken dag som helst och gästerna som besöker oss har kritiska ögon. Det ska vara toppleverans av varenda tallrik.

- Dessutom ska du hålla samma höga nivå varje dag.

Men Åhman klarar pressen bra. Han är lugn och stresstålig.

- Att hålla lugnet hjälper jättemycket. Och så ska vi komma ihåg att det inte är som på tv - en massa svordomar i köket...

Viktigt med kontakter

Inom restaurangbranschen är det viktigt med goda kontakter och det är mycket var tack vare dem som Åhman fått chansen att utvecklas.

- Efter armén åkte jag till Åland och jobbade för kocken och krögaren Michael Björklund. Efter det fixade han arbete åt mig i Göteborg, säger Åhman.

- Björklund har haft en stor inverkan på mig och jag är väldigt tacksam för hans hjälp.

Att få titeln Årets Kock var en dröm som gick i uppfyllelse och öppnar många dörrar.

- Man får synlighet och så. Och vad som väntar blir spännande att se.

Vad lagar du för mat åt dig själv?

- Eftersom jag jobbar helt med nordisk mat på Bhoga, som jag brinner för att jobba med, så gillar jag att variera mig med asiatiska smaker eller tacos. Sen så är ju köttbullar med mos ett säkert kort!

Mattias Åhman vann tävlingen Årets Kock i Jyväskylä i måndags.

Läs också