Hoppa till huvudinnehåll

Chodorkovskij stöder Navalnyj i presidentvalet i Ryssland nästa år

Den ryska demokratiaktivisten Michail Chodorkovskij under Finlandsbesök i november 2016.
Den ryska demokratiaktivisten Michail Chodorkovskij under sitt Finlandsbesök i november 2016. Den ryska demokratiaktivisten Michail Chodorkovskij under Finlandsbesök i november 2016. Michail Chodorkovskij,Ryssland,ett öppet ryssland,Yukos

Den ryske före detta oljemagnaten Michail Chodorkovskij stöder oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i presidentvalet i Ryssland nästa år.

Vid en konferens i Tallinn i går sa Chodorkovskij att det i dagens Ryssland finns bara två grupperingar som, genom sin kamp mot korruptionen, för en annorlunda politik än regeringen; hans egen organisation Open Russia och Navalnyjs anti-korruptionsfond FBK.

I fjol avböjde han att själv ställa upp i presidentvalet som utmanare till Vladimir Putin, men han lovade finansiera en eventuell motkandidats valkampanj.

Chodorkovskij fängslades år 2003 och var då Rysslands rikaste man. Han anklagades då för ekonomisk brottslighet och hans företag Yukos förstatligades.

Chodorkovskij satt tio år i fängelse innan han frigavs i december 2013. Han lever nu i exil i Storbritannien.

Den tidigare oligarken och nuvarande demokratiaktivisten Chodorkovskij har blivit en av president Vladimir Putins synligaste kritiker via sin organisation Ett öppet Ryssland, som han vill utveckla till en folkrörelse.

Chodorkovskij besökte Finland i november - presenterade manifest som utgår från ett maktskifte i Ryssland

Michail Chodorkovskij besökte Finland i november 2016. Då sade han att rörelsen Ett öppet Ryssland under de senaste två åren har väckt ett allt större intresse.

- Vårt huvudsakliga mål är att skapa ett projekt som sammanför människor från olika partier. Vi vill se ett maktskifte i vårt land, sade Chodorkovskij i november.

Rörelsen Ett öppet Ryssland presenterade ett manifest i Helsingfors, som grundar sig på att Rysslands nuvarande system faller. Manifestet är uppdelat i två delar, det vill säga före och efter att den nuvarande regimen fallit.

Organisationen vill visa ryssarna att det är möjligt att leva ett bättre liv i landet än i nuläget. Dessutom meddelar organisationen att den strävar efter att förbättra pressens och forskarnas verksamhetsmöjligheter i Ryssland.

Chodorkovskij bedömde att Ryssland under åren 2018-2024 kommer att genomgå stora förändringar.

Läs också