Hoppa till huvudinnehåll

Frida Holmberg: Här är podden för alla som älskar Skam

Frida Holmberg, Mia Haglund och Veikka Lahtinen som gör Skam-podden
Vi som kommer att diskutera, analysera och älska Skam tillsammans med er är Frida Holmberg, Mia Haglund och Veikka Lahtinen. Frida Holmberg, Mia Haglund och Veikka Lahtinen som gör Skam-podden Bild: Yle frida holmberg,mia haglund,Skam (tv-serie),skampodden,veikka lahtinen

Skam beskriver det som är det allra bästa och det allra värsta med att vara ung. Förälskelser, vänner, känslan av att allt är helt nytt, men också en stark känsla av osäkerhet och att inte passa in. Just det här ska vi prata om i Skampodden.

”It’s a life style. It’s a religion”, säger Lorelei och Rory i Gilmore Girls om sitt favoritprogram på tv: the Donna Reed show. Och citatet har aldrig varit mera sant än när det gäller norska Skam. Skam är inte endast en tv-serie: det är en livsstil, det är en religion, det är en kult. Skam var tänkt att fånga den mest svårflörtade åldersgruppen: unga i övre tonåren, men istället fångade den folk i alla åldrar. (Tolvåringar, trettioåringar, min mamma.)

För oss som gör Skampodden är Skam kvällar då man dricker för många shottar och blir hemburen av sina vänner, det är den självklarhet som livet bara har då man är 16-17 år gammal, det är att bli kär i fel person och att få sitt hjärta krossat, att ha ångest över sin familjesituation, det är att tappa bort sig men att hitta sig själv igen, och allra mest är Skam gemenskap och vänskap.

För mig är det tjejgänget som står för den starkaste kärlekshistorien

Isak och Even är ett par likt Bonnie och Clyde, Cleopatra och Julius Caesar eller Romeo och Julia, men det är inte århundrades kärlekshistoria mellan Isak och Even som får mitt hjärta att dunka hårdast, för mig är det tjejgänget som står för den starkaste kärlekshistorien. När Vilde blir för full ser de andra tjejerna till att hon kommer hem, när Vilde blir sårad av William läxar Noora upp honom och när Noora har sådan ångest att hon knappt kan äta är det Vilde som påminner henne om att hennes kropp faktiskt trenger potet.

Det har redan hållits seminarier om Skam, och det kommer säkert att skrivas otaliga avhandlingar om serien. Vi som kommer att diskutera, analysera och älska Skam tillsammans med er är Mia Haglund, Frida Holmberg och Veikka Lahtinen.

 • Barn på stranden i Ho Chi Min.

  Björn Ådahl: Ojämlik utveckling i mångsidigt Vietnam

  Vietnams minoriteter lever långt från turisternas solkust.

  Vietnams minoriteter lever långt från den idylliska solkust som turisterna känner till. Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl skriver om landets spirande ekonomi och de utsatta minoriteterna.

 • Brygga renoveras.

  Glädje i Dalsbruk efter att industriområdet äntligen såldes

  Nu hoppas man att affären blåser nytt liv i orten.

  Beskedet att kommunen och lokala företag köper upp Valsverksholmen i Dalsbruk tas emot med glädje på orten. De ortsbor som Yle Åboland talat med hoppas nu att affären blåser nytt liv i Dalsbruk.

 • Kimi Räikkönen.

  Blåvitt kalaskval – Räikkönen i första startledet

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji.

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji och tog en dubbelseger. Kimi Räikkönen gjorde säsongens överlägset bästa kval, men en liten miss gjorde att han inte tog pole position.

 • Polisbil.

  Polisen utreder dödsolycka i Nådendal

  Ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget.

  Polisen undersöker en dödsolycka som inträffade i Nådendal natten mot lördagen. En ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget invid stadens centrum.

Nyligen publicerat - X3M