Hoppa till huvudinnehåll

Gravida kvinnor röker lika mycket som förr – experter förundrar sig

Gravida kvinnor i Finland röker oftare än i övriga Norden trots att riskerna är kända.
Gravida kvinnor i Finland röker oftare än i övriga Norden trots att riskerna är kända. Gravida kvinnor i Finland röker oftare än i övriga Norden trots att riskerna är kända. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander graviditet,tobaksrökning,foster,fosterutveckling

Experter är förvånade över att gravida kvinnor inte röker mindre än förr, fastän en nedgång har skett i de övriga nordiska länderna. Ännu under 1980-talet rökte cirka en tredjedel av de gravida mödrarna. Då rökte bara 15 procent av de gravida kvinnorna i Finland.

– Vi var väldigt stolta över att vi var bäst i Norden i den här frågan, minns forskningsprofessor Mika Gissler på Institutet för hälsa och välfärd THL.

Trots upplysningsarbete är rökningen bland gravida kvinnor i Finland fortfarande lika vanligt som på 80-talet, medan det i Sverige endast är knappa sex procent av de gravida som röker. På THL har man länge grubblat över den finländska utvecklingen.

Doktorn i allmänmedicin, Mikael Ekblad, som har doktorerat om rökning under graviditeten och dess inverkan på utvecklingen av fostrets hjärna har ingen klar förklaring.

– Ett skäl är säkert de allmänna trenderna gällande rökning.

Enligt THL förklarar rökningen generellt inte det att gravida röker mer i Finland än i övriga Norden. Det är nämligen vanligare i Danmark och Norge att 15 år fyllda kvinnor röker än i Finland. Trots det röker man mindre under graviditeten i de här länderna än i Finland.

Under de senaste fem åren har rökningstrenden i Finland varit på nedåtgående, 14 procent av den vuxna befolkningen röker. Det här syns ändå inte i statistiken över gravida som röker.

Rökning under graviditeten kan inverka negativt på hur graviditeten framskrider och på barnets utveckling.

STT-FNB