Hoppa till huvudinnehåll

Ny behandlingsform mot Parkinsons sjukdom nu tillgänglig i Finland

Läkare för anteckningar
HNS erbjuder en ny typ av behandling för patienter som lider av svår Parkinsons sjukdom. Läkare för anteckningar Bild: Wesley Wilson hälsovårs

Det finns nytt hopp om lindrigare symptom för dem som lider av Parkinsons sjukdom. I Finland erbjuds patienterna nu ett nytt behandlingsalternativ, i form av apomorfininfusion.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) är först i Finland med att erbjuda apomorfininfusion som behandling av Parkinsons sjukdom. Det är ett bra alternativ när den traditionella medicineringen inte fungerar, berättar Johanna Eerola-Rautio, neurolog vid HNS.

- Det är en mycket bra behandlingsform för patienter med svår Parkinsons sjukdom, då symptomen inte går att kontrollera med hjälp av orala läkemedel, säger Eerola-Rautio.

Apomorfininfusionen medför mindre risker för patienten. Man behöver inte operera, och behandlingen kan avbrytas när som helst.― Johanna Eerola-Rautio

Oavbruten lindring - ingen operation behövs

Apomorfin är en stark dopaminagonist som är effektiv mot de motoriska symptomen av Parkinsons sjukdom. Infusionen innebär att dosen är fortlöpande och medlet verkar således oavbrutet i kroppen. Patientens symptom lindras alltså konstant.

Det nya alternativet är dessutom tryggt, säger Eerola-Rautio.

- Apomorfininfusionen är kanske ett lite lättare alternativ och medför mindre risker för patienten. Man behöver inte operera och behandlingen kan avbrytas när som helst.

För patienten innebär den nya behandlingsformen inga ökade avgifter utöver de vanliga sjukhuskostnaderna.

En sjukdom som drabbar många finländare

Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som framskrider långsamt och blir värre med tiden. Symptomen gör att man har svårt att kontrollera sina rörelser.

Patienten kan till exempel drabbas av darrningar, styvhet, skakningar och andra rörelsesvårigheter.

Äldre persons händer.
Skakande händer är ett vanligt symptom av Parkinsons sjukdom. Äldre persons händer. Bild: Pixabay Händer,åldringar,pensionärer,pensionär,ålderdom,ålder,bli gammal,äldre

I Finland lider cirka 10 000 personer av Parkinsons sjukdom. Orsaken till att sjukdomen bryter ut är fortfarande okänd och den går för tillfället inte att bota.

Apomorfin vanligt i Västeuropa

I Finland genomfördes den första apomorfinbehandlingen på onsdagen den 5 april. Metoden är ändå inte ny i sig, berättar Eerola-Rautio.

- Apomorfin har redan länge använts i Sverige, England och nästan alla länder i Västeuropa. I USA och Ryssland har det däremot inte använts.

Tidigare har Parkinsons sjukdom behandlats med hjälp av till exempel levodopamin eller hjärnstimulatorbehandlingar. Enligt Eerola-Rautio kommer också de övriga metoderna fortfarande att användas i framtiden.

- Apomorfin kommer inte att ersätta dessa andra alternativ. Vilken behandlingsform som passar vem är fullständigt individuellt. Apomorfin passar till exempel inte patienter med demens, psykos, en svår hjärtsjukdom eller nedsatt leverfunktion, säger Eerola-Rautio.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes