Hoppa till huvudinnehåll

BK-46 på väg att bryta finaltorkan: "Vi ska avgöra på fredagen"

BK-46 jublar över seger.
BK-46 höll undan och besegrade Grankulla IFK. BK-46 jublar över seger. Bild: Yle / Kristian Karlsson handboll,BK-46

BK-46 är nära sin första finalplats i handbollsligan på elva år. BK kopplade grepp om semifinalserien mot Grankulla IFK genom att vinna den andra matchen med 33–31 på bortaplan.

Matchen i Grankulla böljade länge fram och tillbaka. BK-46 gick först i den 43:e minuten för första gången upp i en tremålsledning.

Matchbilden påminde med andra ord om den första semifinalen lagen emellan. Också då avgjorde BK i andra halvleken.

– Grankulla IFK har en lång kvartsfinalserie mot Atlas i benen, så de är slitna. Annars tror jag att lagen är lika bra tränade, säger Oscar Kihlstedt som var en av BK:s segerarkitekter.

Pirriga slutsekunder

BK-46 gav inte upp den ledningen man ryckte upp under första halvan av andra halvleken. Men hemmalaget kom nära. Sten Toomla reducerade till 30–32 då dryga två minuter återstod och Sami Silfver till 31–32 i slutminuten, men närmare än så kom IFK inte.

– Det var alltför pirrigt. Speciellt då jag blev punktmarkerad. I framtiden måste vi ha mer is i magen, säger Kihlstedt.

Albert Lindholm fastställde slutresultatet 31–33 i matchens sista anfall. BK-46 leder därmed serien med 2–0 i matcher. Kihlstedt håller emellertid inte med om att BK nu har ena foten i finalen.

– Ingenting är i finalen förrän vi har tre segrar. Men vi ska avgöra på fredagen i Karis, säger han.

Oscar Kihlstedt, BK-46
Oscar Kihlstedt var en av BK:s nyckelspelare. Oscar Kihlstedt, BK-46 Bild: Yle / Kristian Karlsson BK-46,oscar kihlstedt

IFK-tränaren inte helt nöjd med försvarsspelet

Kihlstedt var jämte Andreas Rönnberg BK:s stora offensiva stjärna för kvällen. Rönnberg stod för nio och Kilhlstedt för åtta fullträffar.

Hemmalagets tränare Mikko Koskue var inte alls nöjd med hur hans adepter försvarade sig mot BK-duon.

– De fick göra enkla mål innanför nio meter. Vi hade kommit överens om att vi stiger upp i försvaret och stör dem, men vi tillät dem att avfyra sina skott för nära vårt mål, säger han.

Sundberg orkade inte hela matchen

I hemmalaget kretsade en stor del av offensiven kring åttamålsskytten Richard Sundberg. Under slutskedet av matchen var han bänkad, vilket förvånande många i publiken.

– Han var helt slut efter att ha varit borta i en månad på grund av sjukdom. Alexander von Numers som ersatte honom gjorde det bra, säger Koskue.

Den tredje och eventuellt avgörande matchen i serien spelas på fredagen i Karis.

– Jag tror vi kan vända serien. Jag har trott på oss sedan serien sparkade i gång. Grabbarna måste också tro på det, men det är knappast tron som avgör till slut, filosoferar Koskue.

Handbollsligan, semifinal 2/5:

Grankulla IFK–BK-46 31–33 (15–15)

Grankulla IFK: Richard Sundberg 8, Sami Silfver 6, Miro Koljonen 4, Fredrik Forss 3, Peik Sjöblom 3, Alexander von Numers 3, Sten Toomla 2, Benjamin Olsson 1, Erik Åkermarck 1.

BK-46: Andreas Rönnberg 9, Oscar Kihlstedt 8, Ben Weber 6, Victor Westerlund 3, Linus Sjöman 3, Jasper Hellberg 2, Albert Lindholm 2.

Läs också