Hoppa till huvudinnehåll

Erdoğans valseger stänger dörren till EU

EU-flaggorna vajar utanför kommissionens byggnad i Bryssel.
EU-flaggorna vajar utanför kommissionens byggnad i Bryssel. Bild: EPA/Julien Warnand Europeiska unionen,Brexit,Europeiska kommissionen,flaggor,bremain

- Turkiet kommer att ta ännu mera avstånd från så kallade europeiska värden och kommer att lierad sig med andra auktoritära länder som till exempel Ryssland. Det här bådar inte gott för relationerna med EU, säger Heidi Hautala, Europaparlamentariker för De gröna.

Att president Recep Tayyip Erdoğan tar ett allt fastare grepp om makten i Turkiet betyder samtidigt att förhandlingarna om ett framtida medlemskap i EU avslutas.

- Under de här omständigheterna kommer Turkiet aldrig att kunna fylla de så kallade Köpenhamnskriterierna. Det betyder att diskussionen med det här styret för tillfället är avslutad, konstaterar Nils Torvalds, Europaparlamentariker för Svenska folkpartiet.

Köpenhamnskriterierna handlar bland annat om att det ska finnas stabila institutioner som garanterar demokrati och mänskliga rättigheter.

Heidi Hautala på en sommaräng omgiven av gula blommor
Europaparlamentariker Heidi Hautala. Heidi Hautala på en sommaräng omgiven av gula blommor Bild: Svenska Yle/Unni Malmgren vegas sommarpratare 2014

Flyktingavtalet i fara?

I och med att relationerna försämras finns det en risk att det flyktingavtal som EU gjort med Turkiet kan komma att sägas upp.

- Det är svårt att spå vad som kommer att hända, men det är klart att förhandlingarna om visumfrihet för Turkiet är praktiskt taget slut i och med valresultatet, säger Hautala.

on 20 April 2015 shows a boat with refugees next to the cargo ship 'OOC Cougar' in the Mediterranean sea on 05 February 2015. The ships of the German shipping company Opielok Offshore Carriers have rescued more than 1,500 people in the Mediterranean sea s
Flyktingar i båt räddas av ett fraktfartyg på Medelhavet. on 20 April 2015 shows a boat with refugees next to the cargo ship 'OOC Cougar' in the Mediterranean sea on 05 February 2015. The ships of the German shipping company Opielok Offshore Carriers have rescued more than 1,500 people in the Mediterranean sea s Bild: EPA / Opielok Offshore Carriers båtflyktingar

- Jag har redan för länge sedan sagt att det avtalet inte håller i längden. Eventuellt kommer Turkiet att utnyttja den frågan för att sätta tryck på Europa. Det är tragiskt, men så ser världen ut för tillfället, säger Torvalds.

Frågan är hur EU ska kunna hantera stora mängder nyanlända flyktingar ifall de lämnar Turkiet.

Det beror ju på hur Turkiet nu vill spela det här spelet. Det är inte riktigt i våra händer nu.― Nils Torvalds, Europaparlamentariker

- Nu blir vi tvungna att gå tillbaka till “ritbordet”. EU-parlamentet var ganska tydligt redan för ungefär två år sedan när man sa att vi behöver ett system för att fördela de utmaningar som finns. Det är alldeles klart att varken Italien eller Grekland klarar den utmaning de har framför sig, enligt de gamla Dubinreglerna.

Enligt EU:s regler ska asylansökningar behandlas i det första ankomstlandet. Många länder har ändå varit ovilliga att ta emot flyktingar från andra medlemsländer.

Europaparlamentarikern Nils Torvalds
Europaparlamentariker Nils Torvalds. Europaparlamentarikern Nils Torvalds Bild: © European Union 2016 - Source : EP Nils Torvalds,EU-Parlamentet

Det finns många frågetecken, konstaterar Nils Torvalds.

- Det beror ju på hur Turkiet nu vill spela det här spelet. Det är inte riktigt i våra händer nu.

Heidi Hautala säger att det fortfarande finns en sak som EU och Turkiet kanske kan förhandla om.

- Jag och de gröna i Europaparlamentet anser att vi inte bör modernisera eller fördjupa tullunionen under rådande omständigheter. Om Erdoğan visade samarbetsvilja och demokratiska tendenser - vilket vi kanske just nu inte kan tro på - så finns det en möjlighet att vi då kan fortsätta förhandla om tullunionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes