Hoppa till huvudinnehåll

Finländskt lastfartyg i sjödrama utanför svenska kusten

Olyckan inträffade cirka 40 kilometer österom Simrishamn.
Olyckan inträffade cirka 40 kilometer österom Simrishamn. Olyckan inträffade cirka 40 kilometer österom Simrishamn. Bild: Yle Simrishamn,olyckor,lastfartyg

En besättningsman ramlade i går kväll överbord från ett finländskt lastfartyg. Sjödramat inträffade utanför Simrishamn i Hanöbukten.

Det var klockan 20.51 svensk tid igår kväll som nödmeddelandet sändes från det finländska lastfartyget Prima Donna till den svenska sjöräddningen. Det är fråga om ett torrlastfartyg som tillhör rederiet Prima Shipping i Tolkis i Borgå.

För rederiet är det fortfarande ett mysterium varför mannen föll i sjön.

- Vi vet ännu inte riktigt hur det har gått till, säger säkerhetschefen Ulf Skog på Prima Shipping till Yle Nyheter.

Skog berättar att det var en annan person ombord som råkade se att mannen trillade i Östersjön. Han slog larm och besättningen följde de procedurer man har för när en någon faller överbord.

Det var en rysk besättningsman som föll i. Fartyget vände om för att hitta mannen - men det var svårt att få honom ombord.

- Det är ju inte så lätt att hissa upp personen så högt ovanför vattenytan, konstaterar Skog.

Den besättningsman som hoppade i havet för att rädda sin kollega fick brutna revben.

- Skadorna uppstod då han blev upphissad samtidigt som han höll i den man som han räddade ur vattnet som var rätt nedkyld vid det laget. I samband med vinschandet blev han på något sätt i kläm, berättar Skog.

Den överstyrman som hoppade i sjön för att rädda besättningsmannen fattade själv beslutet att hoppa.

Mår efter omständigheterna bra

Säkerhetschefen Skog berättar att mannen som föll i sjön inte längre är i kritiskt tillstånd och han som försökte rädda är vid god vigör förutom skadorna från vinschningen.

Den svenska sjöräddningen skickade ut en räddningshelikopter och en räddningsbåt - och när de närmade sig hoppade en finländsk besättningsman i för att hjälpa sin kollega. Båda fördes till sjukhus.

Enligt Ulf Skog var den svenska kustbevakningens snabba insats med helikopter också avgörande för att historien slutade lyckligt.

Fartyget var på väg från Kiel i Tyskland till Nystad. Olyckan inträffade norr om Bornholm och öster om Simrishamn i Hanöbukten.

Uppdaterad med rederiets kommentar kl. 9.47.

Läs också