Hoppa till huvudinnehåll

Fler unga använder p-piller i Sverige - gratis sedan årsskiftet

I förgrunden minipiller, i bakgrunden p-piller
I förgrunden minipiller, i bakgrunden p-piller Bild: Yle/Helena von Alfthan antikonception,preventivmetoder,Minipiller,p-piller,myrbacka social- och hälsostation

Användningen av p-piller bland flickor under 21 år har ökat rejält i Sverige sedan pillren vid årsskiftet blev gratis.

Den svenska regeringen har gjort en ändring i lagen om läkemedelsförmåner vilket innebär att kvinnor upp till 21 års ålder från och med år 2017 får gratis p-piller.

Redan tidigare subventionerades p-piller lokalt, och olika landsting var mer eller mindre generösa med subventionerna.

Under det första kvartalet 2017 tog kvinnor under 21 år ut 78 281 förpackningar med hormonella preventivmedel. Det är en ökning med 20 procent jämfört med första kvartalet 2016, visar siffror från E-hälsomyndigheten.

P-pilleranvändningen ökar mest i norra Sverige

Procentuellt sett har ökningen varit störst i de nordligaste länen i Sverige. I Västerbotten var ökningen 113 procent och i Norrbottens län 205 procent, trots att länet redan hade långtgående subventioner.

Lisa Lindqvist, barnmorska på Ungdomshälsan i Umeå, ser statistiken som ett tecken på att fler ungdomar väljer att skydda sig överlag. Också användningen av spiral har ökat. Hon bedömer att det handlar om bättre tillgång till preventilmedel.

- Det blir lättare att ta steget när det är gratis och det är inte alla ungdomar som har så mycket pengar.

Syftet var att minska antalet oönskade graviditeter

Syftet med reformen var att minska antalet oönskade graviditeter. Kritik har dock framförts mot att lagändringen inte varit tillräckligt långtgående. Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) vill se gratis p-piller för alla kvinnor upp till 25 års ålder redan i höstbudgeten.

- Man ser att sådana här insatser gör jättestor skillnad för aborttalen, och jag förstår inte varför regeringen inte agerar kraftigare, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSU.

Vill utreda samband

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) tycker att ökningen är positiv, men vill utreda sambanden innan han är beredd att diskutera en höjning av åldersgränsen för subventionen.

- Det är för tidigt att säga om det här beror på reformen, eftersom det också skett ökningar i landsting där det redan funnits kraftig subventionering. Men vi har sett i landsting som Norrbotten att det varit effektivt för att få ner de oönskade graviditeterna, säger han.

FNB-TT-Martin Stockton Johansson

Läs också