Hoppa till huvudinnehåll

Lugnt påskfirande i kyligt väder

Fritidsfiskare sitter på en brygga och väntar på napp.
Fritidsfiskare sitter på en brygga och väntar på napp. Bild: Yle/ Nora Engström fritidsfiske,Sportfiske,skärgård

Påsken var sällsynt kylig i år. Läget var allmänt lugnt med undantag för två drunkningsolyckor och några mindre bränder. Också trafiken löpte utan större problem.

En för årstiden kall nordostlig luftström med tillhörande snöfall har svept in över Finland. I Lappland var snötäcket på sina ställen nästan en meter djupt.

Två drunkningsolyckor inträffade under påskhelgen. På långfredagen fick en dykarutfärd på Åland ett tragiskt slut när en dykare omkom efter att ha drabbats av problem. Den andra drunkningsolyckan skedde samma dag i Korsholm i Österbotten. En pilkfiskare hittades drunknad nära stranden vid en stuga.

Bränder sysselsatte brandkåren

Byig vind, torr terräng och slarvig hantering av sopbrasor utomhus sysselsatte brandkårer på olika håll i landet, särskilt på måndagen.

Vid brandkåren påpekar man att det gäller att tänka efter ordentligt när marken är torr och vinden byig och virvlande.

Inga människor kom till skada i helgens bränder men i Hirvensalmi i Södra Savolax brann ett stort uthus med lösöre till följd av misslyckad svedjebränning av en åker.

Lugn påsktrafik

Returtrafiken efter påsk kulminerade på annandagen, men inga köer uppstod ens på de livligaste trafiklederna. Mest trafik var det på riksvägarna 4 och 5 mot söder, rapporterar trafikcentralen i Tammerfors. Väglaget var utmärkt och trafikcentralen fick inga rapporter om några större olyckor.

FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes