Hoppa till huvudinnehåll

"Ni bara solar och super" - veteranen belyser lägerverkligheten

Conny Karlsson på läger i Portugal 2017.
Conny Karlsson befinner sig just nu i Portugal. Conny Karlsson på läger i Portugal 2017. Bild: Privat Conny Karlsson

Kulveteranen och friidrottsprofilen Conny Karlsson rätar ut lite frågetecken i sitt senaste blogginlägg. Sanningen om idrottarnas utlandsläger under vårvintrarna visar sig vara mer komplex än bara sola, bada och Pina Colada.

Med inomhussäsongen undanstökad och friidrottssommaren i antågande är det högsäsong för utlandsvistelser för flera av vårt lands vassaste friidrottare för tillfället.

In sin personliga blogg tar Conny Karlsson upp sina minnen kring människors felaktiga uppfattning om de läger som friidrottarna åker på varje vår.

Den unge kulstötaren Karlsson åkte själv på sitt första utlandsläger 1994.

– Jag fick då höra kommentarer om att vi ändå bara åker till södern för att solbada och supa, minns Karlsson i sitt blogginlägg.

Även om Karlsson är snabb att påpeka att det kan finnas en liten del av lägerbesökare på olika håll som faktiskt är ute efter att festa och jobba på sin solbränna, konstaterar han att de individerna inte brukar finnas i toppen av resultatlistorna.

Skip Instagram post

Orsaker att åka på utlandsläger enligt Conny Karlsson:

 • Ett södernläger i april-maj snabbar på sommarsäsongen och möjliggör ofta vårsäsongens viktigaste träningspass i goda förhållanden
 • På läger får du koncentrera dig till 100 procent på idrotten i 2-5 veckor, att kunna träna, vila bra och äta mat som någon annan tillreder gör under för själen
 • En individuell idrottare på en liten ort tränar alltid ensam, under läger får man träningssällskap och bollplank för diskussioner
 • I söderns värme glömmer man lätt alla små styvheter och skavanker man dras med, dessutom är återhämtningen snabbare i värmen och resultatutvecklingen brukar vara mycket god

Den optimala längden på en utlandsvistelse är enligt Karlsson minst tre veckor.

– Då hinner du träna bra, men också vila och låta värmen och solskenet göra sitt jobb, säger Karlsson.

För tillfället är Karlsson med som tränare i Portugal på ett elva dagar långt läger.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport