Hoppa till huvudinnehåll

Sebastian och Wilma sparkar liv i fotisgolfen i Kimito

Kvinna och man håller i varsin boll.
Wilma Nurminen och Sebastian Lindberg tar över fotisgolfen i Kimito för två somrar. Kvinna och man håller i varsin boll. Bild: Yle/Monica Forssell sebastian lindberg

I början av maj blir det säsongsstart för fotisgolfen i Kimito och då är det Wilma Nurminen och Sebastian Lindberg som agerar värdpar i Villkärr där Finlands enda 18-håls fotbollsgolfbana är belägen.

Wilma studerar fjärde året psykologi vid Åbo akademi och kommer från Sagu medan Sebastian studerar femte året nationalekonomi och är hemma från grannbyn Tjuda. Båda har gått i skola i Kimito och har ett brett kontaktnät på ön.

Varken psykologi eller nationalekonomi har ändå så mycket med fotbollsgolf att göra.

- Men fotboll har jag nog spelat mer eller mindre hela mitt liv, skrattar Sebastian som spelat med i de lokala lagen KSF och FC Boda.

- Vi såg möjligheten då ägarna meddelade på sociala medier att det här skulle vara fotisgolfens sista sommar. Då hörde vi av oss och fick hyra stället för åtminstone två somrar framåt. Efter det ska vi se hur det blir, berättar Sebastian.

Ung man försöker sparka en boll genom ett litet hus.
Med så få sparkar som möjligt ska bollen fås in i hålet. Banorna har också inslag av minigolf med olika slag av hinder på vägen. På bilden försöker Sebastian Lindberg sparka bollen genom det lilla huset. Ung man försöker sparka en boll genom ett litet hus. Bild: Yle/Monica Forssell fotisgolf

Sebastian och Wilma får hyra verksamheten av ägarna för två somrar och har på det sättet lyckats skapa ett sommarjobb som heter duga åt sig själva.

Till verksamheten hör förutom själva fotisgolfbanan också ett litet café, konferensutrymmen och bastu.

- Det känns jättebra, säger Wilma. Paret har nyligen återvänt från en längre resa i Asian och kände att de ville prova på någonting nytt.

- När vi fick det här var det som en dröm, säger Wilma

Bro till lada med skylt för var fotisgolfen, WC och så vidare är.
Bro till lada med skylt för var fotisgolfen, WC och så vidare är. Bild: Yle/Monica Forssell fotisgolf

Fotisgolfbanan i Kimito skapades i tiderna av Mårten Nurmio i början av 2000-talet. Då fick banan stor uppmärksamhet och Sebastian minns att TVn gjorde inslag om banan. Då var han själv liten pojke och fick i samband med inspelningen av ett TV-inslag fungera som statist på banan.

Stället bytte ägare för ungefär sju år sedan och under de senaste åren har verksamheten drivits med rätt låg profil.

Hinder på en fotisgolfbana.
Fotisgolf spelas med fotbollar som man liksom i vanlig golf försöker få in i hål. På banan i Villkärr är fotbollsskor tillåtna men på banor som är anlagda i närhten av golfbanor brukar det inte vara tillåtet att ha på sig fotbollsskor. Fotisgolfen har också lånat drag av minigolf med hinder. Hinder på en fotisgolfbana. Bild: Yle/Monica Forssell fotisgolf

Nu ska banorna ses över, några av banorna göras om lite och caféet öppnas. Det nya värdparet kommer att finnas på plats varje dag förutom på måndagar.

Fotisgolf blir allt vanligare i Finland men tillsvidare är banan i Kimito den enda i landet med 18 hål.

- Ute i världen är fotisgolf redan stort och det ordnas mästerskapstävlingar i grenen, vet Sebastian och tillägger att det också i Finland finns planer på att ordna en turnering i fotisgolf.

Många som kommer för att spela gör det i gäng. Kompisar, arbetskamrater, möhippor. Det finns ingen åldersgräns och i Villkärr kör man inte heller med någon särskild klädkod.

- Alla är välkomna! hälsar paret Lindberg och Nurminen.