Hoppa till huvudinnehåll

Svårare att förfalska recept – leder till flera inbrott i apoteken

Inbrott på apoteket i Kronoby.
Apoteket i Kronoby har utsatts för tre inbrott. Inbrott på apoteket i Kronoby. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén inbrott,apotek,Kronoby,Österbotten

Apoteket i Kronoby har utsatts för tre inbrott under de senaste tre åren. Apotekare Anu Nissilä säger att systemet med e-recept gör det svårt att förfalska recept. Då bryter sig missbrukarna istället in.

- Det är lugnande mediciner, sådana som påverkar centrala nervsystemet som tjuvarna vill åt, men också hostmedicin duger och går att missbruka, säger Nissilä.

Det senaste inbrottet skedde för en månad sedan och det var ingen trevlig syn som mötte Nissilä. Tjuvarna hade krossat fönstret för att ta sig in och krossat glas låg överallt och hela apoteket var i kaos. Det tog timmar att städa upp och att inventera alla mediciner.

- Vi hittar fortfarande glasbitar i apoteket och förutom att det tar tid så blir det också dyrt. Trots att vi är försäkrade så blir självrisken hög, säger Nissilä.

Kameraövervakning och larm stoppar inte tjuvarna i sin jakt på droger.

- Nu blir nästa steg att installera galler framför medicinskåpet, säger Nissilä.

Att Kronoby blivit så utsatt kan bero på att tjuvarna tror att säkerhetssystemen är mindre rigorösa på landsbygden tror Nissilä. Dessutom ligger apoteket mellan två städer, nära riksvägen.

- Men vi har samma säkerhetssystem som i städerna och vakterna kommer så snart larmet går. Alla inbrottstjuvarna har åkt fast, säger Anu Nissilä.

Apotekare Anu Nissilä.
Apotekare Anu Nissilä säger att nästa åtgärd är galler över medicinskåpet. Apotekare Anu Nissilä. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén apotek,apotekare,Kronoby,Österbotten,anu nissilä

Inbrott var tredje dag

Kronoby är inget undantag när det gäller fler inbrott. Var tredje dag sker ett inbrott på ett apotek i Finland. 2010 gjordes 92 inbrott i apotek, fyra år senare var de 127 till antalet enligt statistik publicerad i branschtidningen Apteekkari.

De nya e-recepten som effektivt minskat receptförfalskningen har istället lett till att inbrotten ökat säger Nissilä. I dag ser apotekare och läkare i datasystemet alla mediciner och doseringar som en patienten fått utskrivna.

- Det är nästan omöjligt att förfalska ett e-recept. I så fall måste de hacka sig in i vårt datasystem. Så nu bryter de sig in istället, säger Nissilä.

Tidigare var det rätt vanligt att missbrukare gick till många olika läkare och apotek och också själva förfalskade sina recept.

- En del var mycket skickliga, det var nästan omöjligt att se att det är en förfalskning och vissa hade ett hela knippen med förfalskade recept, säger Nissilä.

Missbrukare gör inbrott

När polisen får bättre bukt med gatuhandeln så leder det också till att missbrukare gör flera inbrott för att få tag i droger, för det handlar nästan enbart om missbrukare i de här fallen säger äldre kriminalkonstapel Kaj Nyman i Jakobstad.

Och visst märker polisen att inbrotten i apotek blivit fler. Nyman säger att samtidigt har fallen med receptförfalskning försvunnit. Förut hade man ett tjugotal ärenden per år som gällde receptförfalskning.

- Man ser en tydlig ökning. Förut var apoteksinbrott ovanliga men under 2015 till 2016 hade vi fem apoteksinbrott på en kort tid i Jakobstad. Det skedde ett inbrott nästan varje månad, säger Nyman.

Begärliga mediciner för missbrukare.
Lugnande medicin är ett begärligt byte för inbrottstjuvar. Begärliga mediciner för missbrukare. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén mediciner,Alprazolam,apotek

Mediciner istället för narkotika

Nyman säger att det nästan uteslutande är personer med missbruksproblem som utför de här inbrotten. Det kan också vara personer som vill sluta med narkotika.

- Istället använde de mediciner, det kan kännas mer okej att ta en medicin man tidigare fått utskriven. Men en person som slutar med narkotika kan inte heller hantera medicin, säger Nyman.

Nyman säger att missbrukarna successivt dosen och märker inte att de istället börjat missbruka medicin.

- Då läkaren vägrar skriva ut mera medicin gör personen istället inbrott i ett apotek, säger Nyman.

Drogskulder bakom inbrott

Den andra gruppen är de som står i skuld för att de inte klarat att betala sina drogskulder. Ett inbrott i ett apotek ger pengar, mediciner är lätta att omsätta. Kaj Nyman säger att medan en stöld av till exempel en motorsåg värd 350 euro kanske ger 80 euro i handen så ger mediciner full utdelning.

Den tredje orsaken är att det inte finns tillgång till droger på marknaden.

Inbrott på apoteket i Kronoby.
Det tar timmar att städa upp och inventera alla mediciner efter ett inbrott. Inbrott på apoteket i Kronoby. Bild: Privat foto. apotek,inbrott,Kronoby,Österbotten

Allt yngre missbrukar tabletter

Kaj Nyman säger att tablettmissbruket krupit ner i åldrarna. Han uppmanar därför människor att vara försiktiga både med att ta och att hantera mediciner. Ibland kan inkörsporten till missbruk för en ung person vara förälderns medicin.

- Kanske har en vuxen medicin som hen fått utskriven, men den har lämnat stående i skåpet. Det kan vara ett lätt byte för en ung person som kanske blir frestad att ge till en kompis eller pröva själv, säger Nyman.

Men när det gäller apoteken säger Kaj Nyman att det gäller för apotekaren att öka säkerheten. Mera galler, larm och tänd belysning hjälper att stänga tjuvarna ute.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten