Hoppa till huvudinnehåll

Turkisk oliktänkare: Början på slutet för eran Erdoğan

Den turkiske chefredaktören Can Dündar lever i landsflykt i Berlin.
Den turkiske chefredaktören Can Dündar lever i landsflykt i Berlin. Den turkiske chefredaktören Can Dündar lever i landsflykt i Berlin. Bild: EPA / Felipe Trueba Turkiet,opposition,Can Dündar

I en intervju för den tyska tidningen die Welt säger den turkiske journalisten Can Dündar att resultatet av den turkiska folkomröstningen bara är en pyrrhusseger för president Erdoğan – trots att den ger honom utvidgade maktbefogenheter.

51,4 procent av turkarna röstade för att ge Recep Tayyip Erdoğan mer makt medan 48,6 procent röstade nej i söndagens folkomröstning.

Can Dündar var chefredaktör för den turkiska oppositionella tidningen Cumhuriyet. Han lever numera i landsflykt i Berlin efter att han hade rapporterat om den turkiska underrättelsetjänstens påstådda vapenleveranser till islamistiska grupper i Syrien. Turkiska myndigheter anser att Dündar har gjort sig skyldig till spionage och för att ha förrått underrättelsehemligheter.

Dündar ser resultatet av folkomröstningen som ett bevis för presidentens svaghet.

– Det är en pyrrhusseger. Efter allt det tryck och förtryck som ägt rum efter den här orättvisa valkampanjen mot nej-sidan, som att gripa flera regeringskritiska journalister och med ett medielanskap som nästan uteslutande värvar för ja-sidan, innebär en så här pytteliten majoritet att det här är början på slutet för eran Erdoğan, säger Dündar till die Welt.

Bakslag för Erdoğan i Istanbul

Dündar medger att Erdoğan får mera makt, men samtidigt är det nu känt att hälften av befolkningen är mot honom.

– Allt sedan Erdoğan år 1994 valdes till borgmästare i Istanbul har han aldrig någonsin förlorat ett val i staden. Tills i dag. Nu har Istanbul röstat med ett nej, påpekar Dündar.

På frågan hur EU bör reagera är Dündar försiktig.

– Europa bör respektera resultatet men också minnas hur splittrat landet är. Turkiet är långt ifrån bara Erdoğan. Tyskar och européer bör fortsätta att tala med den turkiska oppositionen. Ni bör på inga villkor isolera vårt land. Det skulle vara det värsta. Just nu behöver vi täta förbindelser med våra europeiska vänner. Vi behöver ännu mera solidaritet, säger Dündar till tidningen.