Hoppa till huvudinnehåll

Ärkebiskop Kari Mäkinen tilldelas kulturpris på 30 000 euro

Ärkebiskop Kari Mäkinen
Ärkebiskop Kari Mäkinen Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Kari Mäkinen

Kommerserådet Otto A. Malms donationsfond tilldelar kulturpriset Kompassrosen år 2017 till ärkebiskop Kari Mäkinen ”som ledande företrädare för aktualiseringen av social medkänsla, solidaritet och moralisk vidsyn som centrala element i kyrkans och vårt samhälles värdegrund.”

Genom priset vill stiftelsen uppmärksamma det arbete som ärkebiskop Mäkinen gjort för att framhålla humana värden i Finland.

– Valet speglar vår syn på Finland som samhälle. Istället för ett inåtvänt, inskränkt och homogent samhälle strävar vi efter ett mer tolerant och öppet samhälle där det finns både vilja och förmåga att se den andra, säger Nils Erik Villstrand, styrelseordförande för donationsfonden.

Ärkebiskopen har modigt fört fram dessa värderingar men också betonat var och ens ansvar i att hålla dem levande, konstaterar fonden i ett pressmeddelande.

– Hans reflekterande attityd är en förebild för oss andra. Han talar inte bara till sina egna, medlemmar av kyrkan, utan hans budskap är riktat till alla och envar i Finland, oberoende av kyrka och religion, säger Villstrand.

– Vi behöver en förebild och inspiration för hur vi ska handla och leva. Det finns rum för variation och mångfald i dagens samhälle och ärkebiskop Mäkinen har fungerat som en förgrundsgestalt för dessa värderingar.

1800-talsförmögenhet blev fond

Kommerserådet Otto August Malm (1838-1898) verkade utgående från Jakobstad som skeppsredare och industri- och finansman. Genom sitt testamente 1898 lade han grunden för den fond som bär hans namn.

Kulturpriset Kompassrosen instiftades år 2013 och har utdelats två gånger. Priset kan ges till personer, organisationer eller nätverk som på ett betydande sätt har främjat folkbildning, högre undervisning, forskning eller allmänt väl. År 2014 gick priset till ansvarige utgivaren Kaius Niemi, chefredaktör Riikka Venäläinen och journalisten Saska Saarikoski vid Helsingin Sanomat. Året därpå gick priset till Stiftelsen Aspegrens trädgård i Jakobstad.