Hoppa till huvudinnehåll

Ekta bjuder på 400-åriga minnen från Dragsvik

Historisk bild på kasernbyggnaderna i Dragsvik.
Under inbördeskriget fanns ett av landets största fångläger i Dragsvik. Historisk bild på kasernbyggnaderna i Dragsvik. Bild: EKTA Dragsvik, Raseborg,Västnyland,ekta museum

Nu har du chans att bekanta dig med människor som under de senaste 400 åren har haft en koppling till Dragsvik. Västra Nylands landskapsmuseum bjuder på minnen från Dragsviks mångfacetterade historia. Det handlar inte bara om militärer från svenska, ryska och finska armén utan också om civila som har haft en relation till Dragsvik.

Dragsvik - en plats med många minnen heter landskapsmuseets nya utställning som är en del av Finlands 100-årsjubileum och också en del av det regionala samarbetsprojektet Stop! Möt din historia.

För att hitta material och information har landskapsmuseet samarbetat med Nylands brigad, Museo militaria i Tavastehus och Arbetarmuseet Werstas i Tammerfors.

Det börjar i Sverige

Det finns säkert de som inte känner till att Dragsviks militära historia redan börjar på svenska tiden när kronans kaptensboställe fanns i Dragsvik. Från slutet av 1600-talet användes gården som kaptensboställe det vill säga som bostad och utkomst för uppsatta militärer vid Nylands regemente.

En docka som föreställer Gustaf Bogislaus von Platen
Så här ser Gustaf Bogislaus von Platen ut på utställningen. En docka som föreställer Gustaf Bogislaus von Platen Bild: yle/Christoffer Westerlund Västnyland,EKTA,museer,Västra Nylands landskapsmuseum,ekta museum

En av innehavarna på Dragsviks kaptensboställe hette Gustaf Bogislaus von Platen och bodde i Dragsvik i slutet av 1700-talet. Han är en av dem som nu delar med sig av sina minnen i samband med utställningen som öppnar den 18 april. På samma dag firas Nylands brigads 391:a årsdag.

Ryska tegelbyggnader

De röda tegelkasernerna byggdes sedan under ryska tiden då den kejserliga armén placerade ett skarpskytteregemente och artilleri vid garnisonen. Som mest fanns där 4 000 ryska soldater vilket är en hel del med tanke på att invånarantalet i hela Ekenäs på den tiden rörde sig kring 3 000 personer.

En av de nyaste kasernerna i hela Finland, på Nylands Brigad i Dragsvik.
De röda tegelbyggnaderna byggdes av den ryska armén. En av de nyaste kasernerna i hela Finland, på Nylands Brigad i Dragsvik. Bild: YLE/Malin Lindholm kustjägarkompaniet,Ekenäs

En soldat som 1915 vistades i Dragsvik skickade ett brev till sin syster och berättade om löss, smuts och elände. Innehållet i brevet kan man nu bekanta sig med i samband med utställningen i museicentret Ekta.

Mörka minnen

Efter inbördeskriget fanns ett av landets största fångläger i Dragsvik och strax efter kriget användes tegelbyggnaderna som tvångsarbetsinrättning. I fånglägret dog flera tusen röda fångar och just den här tiden hör till de mest dramatiska i historien om Dragsvik. Till tvångsarbetsinrättningen fördes bland annat kommunister som förde fram politiska ideologier som inte accepterades i Finland.

Bland de som delar med sig av sina minnen finns både fångvaktare och fångar. Historierna skiljer sig en hel del beroende vem som berättar, konstaterar Vesa Kiljo som är museiamanuens.

Svenskspråkig militärtjänst

Efter andra världskriget har Dragsvik fungerat som garnison igen. Nylands brigad är känd som den enda militäranläggning i landet där man får avtjäna sin värnplikt på svenska. I övervåningen i museet presenteras Nylands brigad i modern tid.

En bild på utställningen Dragvik - en plats med många minnen
Utställningen presenterar också Dragsvik och Nylands brigad i modern tid. En bild på utställningen Dragvik - en plats med många minnen Bild: EKTA Dragsvik, Raseborg,Nylands brigad,Västnyland,museer,Västra Nylands landskapsmuseum

En viktig del av utställningen är också de familjer och barn som har vuxit upp på kasernområdet under den tid då de anställda vid Nylands brigad inte bara jobbade utan också bodde inne på garnisonsområdet.

Utställningen Dragsvik - en plats med många minnen är öppen fram till den 25 februari 2018.

Artikeln korrigerades den 21 april. Det fanns ett fångläger i Dragsvik efter inbördeskriget, inte under inbördeskriget.

Läs också