Hoppa till huvudinnehåll

Erdoğan till CNN: Jag är en vanlig dödlig

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan Bild: AFP / Lehtikuva Recep Tayyip Erdogan,Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan försäkrar att folkomröstningen som ger honom utökad makt inte gör honom till diktator. I en intervju för tv-kanalen CNN beskriver han sig som en vanlig dödlig.

- Jag är en vanlig dödlig. Jag kan faktiskt dö närsomhelst, sade Erdoğan till CNN under en intervju i presidentpalatset.

Erdoğan förnekar samtidigt att förändringen av det politiska systemet är ett steg mot diktatur och menar att söndagens folkomröstning inte handlade om honom.

- Här har vi en valurna ... demokratin får sin makt från folket. Det är vad vi kallar folkviljan.

"Debatten är över"

Folkomröstningen har ändå varit ifrågasatt från flera håll. Det största oppositionspartiet CHP har krävt att resultatet ogiltigförklaras och internationella valobservatörer menar att valproceduren inte höll måttet.

Bland annat ska valmyndigheterna ha godkänt miljoner röster som låg i ostämplade kuvert. Närmare 2,5 miljoner röster misstänks ha varit manipulerade.

Turkiets premiärminister Binali Yıldırım kallar uppgifterna om oegentligheter under valet för rykten som sprids i syfte att kasta en skugga över resultatet.

- Folkets vilja har återspeglats vid valurnorna och debatten är över. Alla bör respektera resultatet, särskilt det största oppositionspartiet, sade Yıldırım enligt nyhetsbyrån Reuters.

Turkietkännare: Kritiken spelar ingen roll

EU har uppmanat Turkiet att utreda uppgifterna om valfusk. Dessutom har bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande rått Turkiet att föra en respektfull dialog med oppositionen.

Turkietkännaren Michael Sahlin tror ändå inte att kritiken kommer att få någon avgörande betydelse i praktiken.

- Jag tror inte att det kommer att spela någon roll, därför att regimen redan före omröstningen hade all makt genom president Erdoğans ställning och genom AK-partiets dominans i parlamentet, säger Michael Sahlin, som tidigare varit Sveriges ambassadör i Ankara och numera forskar vid institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Putin ringde och gratulerade

Rysslands president Vladimir Putin har för sin del gratulerat president Erdoğan för, vad Kreml kallar, succén i folkomröstningen. Presidenterna talades vid per telefon på tisdagen.

Putin och Erdoğan ska under samtalets gång ha betonat vikten av att försöka normalisera förhållandet mellan Ryssland och Turkiet. Länderna försöker fortfarande återuppbygga sin relation sedan ett turkiskt flygplan sköt ner ett ryskt militärflygplan 2015.

Även USA:s president Donald Trump har ringt för att gratulera Erdoğan för segern.

FNB-TT, AFP, CNN, Reuters