Hoppa till huvudinnehåll

Flera unga väntar hellre än går till tandläkaren regelbundet

Tandtråd
De flesta Yle Åboland talade med oroade sig inte för sina tänder och förlitade sig på sin tandhygien. Tandtråd Bild: / All Over Press Tandtråding,Tand- och munhygien,munhygien,tänderna,tänder,tandläkare,hälsa,munnen

Allt fler unga behöver avdelningsvård och kirurgiska ingrepp till följd av svåra infektioner i tänderna, meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Yle Åboland frågar åtta personer i 20-34-års åldern när de senast satt i tandläkarstolen.

- Förra hösten. Det var ett uppföljningsbesök. På kontrollgranskning var jag för ett år sedan. Jag försöker gå regelbundet, säger Rickard Grönqvist, 34.

Rickard Grönqvist på Nunnegatan i Åbo.
Rickard Grönqvist. Rickard Grönqvist på Nunnegatan i Åbo. Bild: Yle/Adrian Perera rickard grönqvist

- Det var i måndags, faktiskt. Men jag är en sådan som är livrädd för tandläkare, så då var det sju år sedan det förra besöket. Jag ville göra det innan jag blev klar med mina studier, säger Ronald Fagerholm, 23.

- Jag gick senast då jag var 18 år, men jag ska också gå innan studierna är slut, säger Antonia Jalava, 24,

Antonia Jalava och Ronald Fagerholm vid yrkeshögskolan Novias byggnad på Nunnegatan.
Antonia Jalava och Ronald Fagerholm. Antonia Jalava och Ronald Fagerholm vid yrkeshögskolan Novias byggnad på Nunnegatan. Bild: Yle/Adrian Perera ronald fagerholm

Av de åtta Yle Åboland talar med har de flesta besökt tandläkaren under de senaste två åren, men få gör det regelbundet. De flesta satsar på att borsta tänderna mellan 2-3 gånger per dag i stället för att gå till tandläkaren.

- Jag brukar gå när jag har ont. Men mina tänder är i så pass bra skick att jag inte tänkt på att jag skulle kunna ha akuta problem, säger Camilla Järf-Vartivaara, 34.

Camilla Järf-Vartivaara på Nunnegatan i Åbo.
Camilla Järf-Vartivaara. Camilla Järf-Vartivaara på Nunnegatan i Åbo. Bild: Yle/Adrian Perera camilla järf-vartivaara

Kunskap om hälsorisker leder inte automatiskt till ett besök

Vårdspecialister vid Åbo universitetscentralsjukhus är oroliga då allt fler unga väljer att vänta till sista minuten innan de besöker tandläkaren. Att dra ut på tiden syns tydligt i statistiken; de senaste tio åren har antalet akuta tandvårdsinfektioner ökat, meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

I värsta fall kan infektionen bli livsfarlig. Dödligheten i obehandlade tandinfektioner som leder till sjukvård är så hög som 20-30 procent. Tandinfektionen kan också påverka andra sjukdomar.

- Vi studerar båda vård och vet att man borde gå till tandläkaren oftare, men jag tror att alla går först då det är akut. Så tänker åtminstone jag. I och med att jag inte lagt märke till problem så har jag inte uppsökt tandläkaren, säger Jalava, som studerar till sjukskötare vid yrkeshögskolan Novia tillsammans med Fagerholm.

Tandläkarskräck är en av de huvudsakliga orsakerna till att folk väljer att skjuta upp tandvården, tror man på sjukvårdsdistriktet. En annan orsak tros vara marginalisering, där bristande resurser leder till bristande vård.

Iidaliisa Pardalin, 25, är rädd för tandläkare. Hon går kommunalt för att spara på pengarna, men påpekar att de långa köerna är så påfrestande för henne att hon väljer att borsta tänderna och hoppas att tänderna håller.

- Det är två år sedan jag senast besökte tandläkaren. Jag önskade att tandläkare förstod hur allmänt det är med tandläkarskräck och jobbade med att sänka tröskeln. Köerna är jättelånga, och man vet att fast man skulle boka tid nu så skulle det gå flera månader innan besöket blir av.

Iidalisa Pardalin i centrala Åbo.
Iidalisa Pardalin. Iidalisa Pardalin i centrala Åbo. Bild: Yle/Adrian Perera iidalisa pardalin

Vad vet du om dina möjligheter att gå till tandläkaren?

- Faktiskt vet jag rätt lite. Om jag fick svår tandvärk i morgon skulle jag inte veta vem jag ska ringa. Jag skulle bli tvungen att googla, säger Pardalin.

Överlag var det få som kände att de hade koll på tandvården. Flera ville gärna bli påminda om hur mycket tid hade fortlöpt sedan de besökte tandläkaren sist.

Läs också