Hoppa till huvudinnehåll

Följ med när Finlands första satellit avfyras

Så var det dags då, äntligen. Liftoff för Finlands första satellit, tillsammans med 37 andra mikrosatelliter. Väderförhållandena vid Cape Canaveral är så gott som perfekta, och om inget överraskande händer så sker avfyrningen i kväll strax efter kl. 18 finsk tid.

Rycker du någon i ärmen ute vid startplattan och frågar någonting om Finlands första satellit, Aalto-2, så kommer de att rycka på axlarna och undra vad du yrar om. Det kanske är värt att påminna sig om att det här inte är en avfyrning där Finlands premiär som rymdnation står i fokus. Det här är i första hand en "resupply mission" med förnödenheter och teknisk samt vetenskaplig utrustning till Internationella rymdstationen.

Vi talar alltså om en fraktkapsel (Cygnus) full av prylar, mer än tre ton saker av de mest varierande slag. Stackars lilla Aalto-2 är inte ens den enda satelliten ombord, den har som sagt sällskap av 37 andra mikrosatelliter, de flesta stora som en mjölktetra eller två.

Och när den väl kommer ut i rymden så får den inte ens flyga fritt, den fraktas till rymdstationen med det övriga godset och där får den ligga i förvar i någon vecka varefter den släpps ut i rymden med den övriga Cubesat-svärmen, an efter som personalen på stationen har tid för det här.

Det är inte helt otänkbart att den andra av Aaltouniversitetets satelliter, Aalto-1, som just nu ligger i startgroparna i Indien, kan komma att bli först med att sväva fritt för sig själv i rymden på egen omloppsbana. Den ska enligt planerna avfyras i maj.

Historisk 360 graders livestream

Men vi finländare kan ju låtsas som att det är för vår skull som NASA gör en historisk 360-sändning av det hela, när Atlas V-raketen med Cygnuskapseln på stiger mot himlen. Det här är alltså första gången någonsin som du kan följa med en direktsänd raketavfyrning med 360 graders bild.

Se bara till att din browser (Chrome, Firefox, Internet Explorer eller Opera) är uppdaterad och gå in på den här adressen så kan du se dig fritt omkring i livestreamen genom att röra på musen.

Just nu ser väderförhållandena i Cape Canaveral i Florida alltså bra ut med tanke på kvällens avfyrning, som sagt strax efter kl. 18 finsk tid (inom tidsfönstret 18:11 - 18:41 närmare bestämt), vinden är inte för stark och himlen är relativt klar, temperaturen ligger kring 23 grader.

Det säkra före det osäkra

Men om det plötsligt skulle ske någonting oväntat med vädret, som att molntäcket plötsligt ökar kraftigt, då avblåser man uppskjutningen och gör ett nytt försök en annan dag. Ta det säkra före det osäkra, är tumregeln när det gäller raketavfyrningar av det här slaget, där ett eventuellt haveri innebär enorma kostnader.

Det kritiska ögonblicket för Cygnuskapseln inträffar cirka tjugo minuter efter avfyrningen. Det är då som vi vet om kapseln lyckades lägga sig i den korrekta omloppsbanan. Där kommer den sedan att kretsa i cirka tre dygn, varefter den kopplar på sina styrmotorer och söker sig till rymdstationens närhet och dockar med den.

Detta är för övrigt den sjunde flygningen för Cygnuskapseln, en farkost tillhörande det privata rymdfraktföretaget Orbital ATK. Varje kapsel namnges traditionsenligt efter en amerikansk astronaut, och den nu aktuella kapseln med Finlands Aalto-2-satellit ombord bär veteranastronauten John Glenns namn.

Glenn var den första amerikanen som flög runt jorden i rymden i en Friendship 7-kapsel, det här skedde i februari 1962.Glenn avled i december i fjol i nittiofem års ålder.

TILLÄGG gjort 18:45:

Hurra! Avfyrningen lyckades! Aalto-2 är nu i rymden. Uppskjutningen ägde rum 18:12 finsk tid, och hittills verkar allt ha gått bra.

Nyligen publicerat - Vetenskap