Hoppa till huvudinnehåll

Maria Sundblom Lindberg: Se till mig som liten är

Maria Sundblom Lindberg kramas med ett av barnen.
Maria Sundblom Lindberg kramas med ett av barnen. Bild: Parad Media barn (familjemedlemmar),cirkus familj,famijeliv,familjer (grupper),maria sundblom lindberg,präster,terapeuter,Yle Fem

Förlåt, men alltför länge tänkte jag på dem som en flock. De var barn och de hade behov som barn nu har: närhet, omsorg, mat, trygghet, sömn och rutiner. De var många och havregrynsgröt serverades morgon som kväll. Havregrynsgröt som man äter upp annars blir man utan.

Bortskämda barn var inte min tekopp. Själv hade jag aldrig blivit bortklemad med specialarrangemang kring mat och tyckte nog att det fostrat mig till en rätt tålig och allätande människa. Det gick bra så länge de var två. Två flickor som liknade mig på många sätt och mitt moderskap stötte inte på större motstånd än två trotsattacker på sex år.

Jag klappade mig själv på axeln, så som oerfarna ofta gör, och tog cred för deras soliga sinnelag, samtidigt som jag undrade vad folk egentligen gnällde över när det gällde småbarnsliv. Det här var ju primetime of my life, tänkte jag, medan jag drack min kaffe och läste ännu en bok ostört.

Syskonen Lindberg och Thelen myser i soffan.
Syskonskara i soffan. Syskonen Lindberg och Thelen myser i soffan. Bild: Parad Media barnfamiljer,cirkus familj,familjer (grupper),föräldraskap,maria sundblom lindberg,syskon,syskonskap,Thelen,Yle Fem

Men sen kom de tre till och med fem barn under 10 skippade jag dockteatern, dramatiserade kvällssagor och sångstunderna. Jag skippade i princip allt för att jobba tre skift i familjefabriken, men jag skulle gärna ha behållit min kaxiga karta om vad barn behöver för att kunna navigera lättare mellan kolik, tvillingar och sömnbrist.

Alltför sent förstod jag mig på nödvändigheten av lyhördhet, flexibilitet och hänsyn till individens förutsättningar.

Det gick inte heller längre att vara morsa på bara ett sätt, för 10-åringar krävde annat än 3-åringar. Känsliga sorter krävde helt andra tidtabeller än tåliga. De som hade sin mamma och pappa med sig varje dag måste stå tillbaka för dem som levde vecka-vecka liv. Flickor ville annat än pojkar. En pojke krävde mer än fyra flickor...otroligt provocerande för en feminist…

Alltför sent förstod jag mig på nödvändigheten av lyhördhet, flexibilitet och hänsyn till individens förutsättningar. Jag anklagar mig inte särskilt hårt för decibelnivån var lååångt över rekommenderad nivå under många år så det var svårt att lyssna in nyanser och särskildhet.

Lär dig barnens koder

Vi var sjukt trötta och hade inte förutsättningar för personliga pedagogiska planer för var och en, men nu har vi det. Nu har vi kanske börjat kunna koda deras temperament och individualitet. De två äldre, som var så lika, är nuförtiden olika. Den ena behöver ensamhet medan den andra behöver samhörighet. Den i mitten behöver rutiner och nerver för att fungera och en annan vägrar former och förutsägbarhet.

Maria Sundblom Lindberg pratar med Johannes, Eva och Maria Snellman i en park.
Picknickprat med Johannes, Eva och Maria Snellman. Maria Sundblom Lindberg pratar med Johannes, Eva och Maria Snellman i en park. Bild: Parad Media barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,cirkus familj,eva snellman,johannes snellman,maria snellman,maria sundblom lindberg,storfamiljer,Yle Fem

De minsta blir suddiga i kanterna om de inte får hud så då måste man bädda för fler. De behöver olika resurser och gränser och det som är belöning för en är ett straff för den andre. Omsorgen om barnen måste dessutom vara åldersadekvat.

Nu och då måste man sätta sig ner och fundera på hur man älskar en 15-åring bäst och vad som är skillnad på omtanke och överbeskyddande. Vi har inte längre några kaxiga kartor och kompassen snurrar ofta runt, men två riktlinjer finns oavsett utmaning: sund självkänsla och empati och omsorg om andra. Det vill vi båda att ska bli deras grund.

Två riktlinjer finns oavsett utmaning: sund självkänsla och empati och omsorg om andra. Det vill vi att ska bli deras grund

Folk idag kan en massa saker. Vi läser hela tiden artiklar på nätet och ägnar rätt mycket tid åt att fördjupa oss i manualer över digiboxar och telefoner. Många följer bloggar om graviditeter och barn och en och annan läser också litteratur kring ungars utveckling, men jag upplever att jag kanske inte är den enda som ägnat mig för lite åt självreflektion och analys varifrån mina ideal och värderingar kommer och hur de påverkar mitt föräldraskap och min unge.

Var en förälder i tiden

Oreflekterat och okunnigt föräldraskap gör, att man gör onödiga och dumma grejer, samt att man ofta tar till sina egna föräldrars fostran när det kniper. Föräldrar, som i sin tur fostrade som sina föräldrar när det blev för svårt.

Skrämmande snabbt är vi plötsligt tillbaka till början på 1900-talet och då visste man faktiskt otroligt lite om barn. Då trodde man till exempel, att alla barn behövde lite stryk för att bli till folk. Då lämnade man små människor ensamma för att de skulle bli starka. Då tänkte man på kidzen som arbetskraft. Då behandlade man dem som en flock.

Familjerna Sundblom-Lindberg och Snellman i köket.
Pratstund i köket. Familjerna Sundblom-Lindberg och Snellman i köket. Bild: Parad Media adina snellman,ann-christin snellman,astri lindberg,barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,cirkus familj,elvi lindberg,eva snellman,fanny snellman,Henrik Lindberg,ida snellman,ilon lindberg,ivar lindberg,johannes snellman,krister snellman,Lina Snellman,maria snellman,maria sundblom lindberg,sara snellman,siri lindberg,storfamiljer,wilma snellman,Yle Fem

Är det så farligt då att inte förstå sitt barn? Inte alltid. Det finns som sagt tåliga typer som klarar av att man fumlar på och tror att de är tvärtom mot vad de är. Men om man inte lever upp till föräldrars förväntningar blir ofta både föräldrar och barn besvikna.

Att uppleva, att man är misslyckad, dålig, fel eller bara konstig sätter sig på självkänslan. Dålig självkänsla utvecklas lätt till psykisk ohälsa eller livslång osäkerhet kring vad man vill och kan. Det är kan hindras med att titta lite extra. På sig själv och på barnet.

I det sista cirkus-avsnittet får vi möta föräldrar med 10 barn. Det kräver onekligen cirkustalanger, men de har också missat en och annan boll och dansat på slak lina mellan varven.

Cirkus Familj visas onsdagar kl. 22 och söndagar kl 16.55 i Yle Fem. Säsongens alla avsnitt finns nu också på Arenan. Temat i veckans avsnitt diskuteras på torsdagar i Yle Vega kl 14-15.

Familjerna Sundblom-Lindberg och Snellman på picknick.
Två storfamiljer på picknick i det gröna Familjerna Sundblom-Lindberg och Snellman på picknick. Bild: Parad Media adina snellman,ann-christin snellman,astri lindberg,barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,cirkus familj,elvi lindberg,eva snellman,fanny snellman,Henrik Lindberg,ida snellman,ilon lindberg,ivar lindberg,johannes snellman,krister snellman,Lina Snellman,maria snellman,maria sundblom lindberg,sara snellman,siri lindberg,storfamiljer,wilma snellman,Yle Fem
 • Brygga renoveras.

  Glädje i Dalsbruk efter att industriområdet äntligen såldes

  Nu hoppas man att affären blåser nytt liv i orten.

  Beskedet att kommunen och lokala företag köper upp Valsverksholmen i Dalsbruk tas emot med glädje på orten. De ortsbor som Yle Åboland talat med hoppas nu att affären blåser nytt liv i Dalsbruk.

 • Kimi Räikkönen.

  Blåvitt kalaskval – Räikkönen i första startledet

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji.

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji och tog en dubbelseger. Kimi Räikkönen gjorde säsongens överlägset bästa kval, men en liten miss gjorde att han inte tog pole position.

 • Polisbil.

  Polisen utreder dödsolycka i Nådendal

  Ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget.

  Polisen undersöker en dödsolycka som inträffade i Nådendal natten mot lördagen. En ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget invid stadens centrum.

 • Nicolas Dupont-Aignan och Marine Le Pen under en gemensam presskonferens i Paris på lördagen 29.4.2017

  Le Pen utnämnde sin premiärministerkandidat och fick uppmärksamhet - igen

  Le Pen i rampljuset också på lördag - Macron i skuggan.

  Euroskeptikern och nationalisten Nicolas Dupont-Aignan kan bli Frankrikes premiärminister om Marine Le Pen vinner presidentvalet. Och just nu går Le Pens kampanj på högvarv. Åtminstone vann hon tävlingen om mediernas uppmärksamhet också på lördagen.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Familj

 • En ung flicka sitter på marken med benen i kors och en mobiltelefon i handen.

  Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för ett barn som regelbundet konsumerar pornografi på nätet 12,3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr är i 8-årsåldern.

 • Gravid kvinna tränar.

  Så tränar du under graviditeten

  Förbered dig för ditt livs största idrottsprestation.

  Fördomar om träning under graviditeten håller på att luckras upp. Det som tidigare förknippades med själviskhet och risk för komplikationer är idag ett medvetet och hälsosamt livsval. Med graviditetsträning förbereder du din kropp för ditt livs största idrottsprestation.

 • Sophia Backlund med sin häst Hilton II

  Storsatsning på idrottskarriär också som gravid

  Baby och byte av häst väntar Sophia Backlund.

  Dressyrryttaren Sophia Backlund, 31, siktar målmedvetet uppåt i ryttarkarriären. Efter många intensiva år på tävlingsbanorna gör hon nu ett kort uppehåll för att bli mamma i juni. Planen är att komma tillbaka med ny häst och satsa mot ännu större mål i framtiden.