Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgspolitiker tackade Tom Simola för de nya tågturerna

Ett grönt och vitt tåg åker iväg från perrongen.
Snart stannar också andra tåg än ic-tåg i Karis igen. Ett grönt och vitt tåg åker iväg från perrongen. Bild: Yle/Minna Almark tåg,Kustbanan,Karis,Västnyland,karis tågstation

Raseborgs stadsfullmäktige godkände på tisdagen enhälligt en budgetändring som gör det möjligt att köpa en sen och en tidig tågtur från och med augusti i år.

Efter en kort diskussion klubbade fullmäktige igenom budgetändringen på 104 000 euro.

Socialdemokraterna Maarit Feldt-Ranta och Ralf Friberg riktade ett tack till avgående stadsdirektör Tom Simola för att ha varit med och förhandlat fram tågturerna.

- Det är en besk apostrof till vilken kapacitet vi förlorar i stadsdirektör Tom Simola, sade Ralf Friberg som själv är avgående stadsfullmäktigeledamot i Raseborg.

Ordförande Thomas Blomqvist vid Raseborgs stadsfullmäktiges presidium. I bakgrunden skymtar stadsdirektör Tom Simola.
Stadsdirektör Tom Simola (t.v) och stadsfullmäktiges ordförande Thomas Blomqvist (SFP). Ordförande Thomas Blomqvist vid Raseborgs stadsfullmäktiges presidium. I bakgrunden skymtar stadsdirektör Tom Simola. Bild: Yle/Tove Virta stadsdirektör tom simola,Raseborg,Thomas Blomqvist

Feldt-Ranta sade att hon hoppas att raseborgarna använder tågturerna. Det hoppades också SFP:s Martin Stenström att de kommer att göra, eftersom det kostar staden ganska mycket pengar.

De grönas Oskari Sundström välkomnade tågturerna och sade att det nu blir mer lockande att bo i Raseborg. Han hoppas att det här är ett pilotprojekt som man kommer att jobba vidare på.

Startar från Helsingfors klockan elva

Det sena L-tåget avgår från Helsingfors klockan 23.01 och anländer till Karis klockan 00.15 alla dagar i veckan. På vardagar avgår det tidiga L-tåget från Karis klockan 5.52 och anländer till Helsingfors klockan 6.47.

Stadsstyrelsen beslöt för en dryg vecka sedan att Raseborg köper en tidig och en sen tågtur av Helsingforsregionens trafik (HRT). Samtidigt beslöt stadsstyrelsen att söka om statsstöd för turerna samt att förhandla med HRT om att tågturerna ska ingå i statens allmänna trafikplikt.

På årsnivå kostar tågturerna 290 000 euro. Raseborg betalar 260 000 euro och Sjundeå 30 000 euro. De två kommunerna betalar för att L-tåget mellan Kykslätt och Karis. Tåget stannar också i Sjundeå. Avtalet gäller till och med juni 2019.

Läs mera:

Raseborg köper sen och tidig tågtur till Helsingfors

Pendlarna i Västnyland ska få en sen och en tidig tågtur till från och med augusti. Det beslöt Raseborgs stadsstyrelse på måndagen (10.4).

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland