Hoppa till huvudinnehåll

Slut med billiga hönsspett på Bangkoks huvudgator, myndigheterna städar undan matstånd

Matstånd i Bangkok
Tiotusentals stånd ska bort från Bangkoks huvudgator Matstånd i Bangkok Bild: EPA Bangkok

Myndigheterna i Thailands huvudstad Bangkok förbjuder försäljningen av mat, kläder och souvenirer längs med stadens huvudgator. Enligt planen ska tiotusentals stånd städas bort från gatorna för att de är i vägen och bidrar till nedskräpning.

Bangkok är känt för sina matstånd som kantar stadens gator. I stånden kan man köpa allt från nudlar till friterade insekter. Och i en stad där boendet kostar allt mer lockar den goda men billiga maten människor från alla samhällsskikt.

Tuk tuk-förare och företagsledare samsas om de plaststolar som kantar stånden. Där sitter de och sörplar i sig hönsnudlar för knappt en euro eller äter grillade hönsspett för 30 cent.

Bangkok förekommer på alla internationella listor med tips över goda gatukök och matstånden lockar också stora mängder turister.

gatukök i Bangkok
gatukök i Bangkok Bild: EPA Bangkok,bangkok

Men enligt myndigheterna i Bangkok är stånden ohygieniska och i vägen för fotgängare.

Och senast i slutet av den här veckan ska stånden vid huvudgatorna vara borta. Försäljarna måste antingen flytta in på en sidogata eller hitta en lokal inomhus.

Ilska över förbudet

Många Bangkokbor är arga över förbudet. De anser att stånden är en del av kulturen och Bangkoks charm.

- Om man städar bort stånden så är det som att städa bort vår kultur, säger Chiwan Suwannapak, som jobbar på en turistbyrå.

Och enligt Jurai Saisuthiwong som säljer friterade bananer på Thonglor, en av huvudgatorna i ett av Bangkoks lyxigaste distrikt, är det de fattiga som kommer att drabbas värst.

- Myndigheterna lyssnar inte på oss. De vill bara att staden ska vara vacker men tänker inte på hur förbudet inverkar på oss fattiga.

Källor: AFP